Magazin 07.04.2019.

PODRŠKA RONILAČKOG KLUBA BUK Ronjenjem do psihofizičke slobode

ČITANJE: 2 minute

Ronjenje je terapija za svakog čovjeka koji se uspije snaći u ovoj priči, jer je ovo potpuno drugačiji svijet i pruža osjećaj psihofizičke slobode ukoliko mu se prepustite.

Kazala je ovo Biljana Nedić, jedna od učesnika drugog kruga obuke terapeutskog ronjenja za osobe s invaliditetom, koje je održano juče na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci.

Pero Kuzmanović, učesnik terapeutskog ronjenja, rekao je da je ovo posebno iskustvo.

“Ova obuka mi mnogo znači, a u vodi se osjećam opušteno”, istakao je on.

Snežana Kutlešić-Stević, odbornica u Skupštini grada Banjaluka i jedna od inicijatora ove akcije, zajedno sa Ronilačkim  klubom “Buk” organizovala je po drugi put obuku terapeutskog ronjenja.

“S ovim projektom počeli smo prije dvije godine, a njegov cilj je osposobljavanje za samostalno ronjenje na moru i u ronilačkim centrima, rehabilitacija i smanjenje tegoba i poboljšanje elastičnosti i motorike kod invalidnih lica”, kazala je ona.

Dodala je da na ovoj obuci učestvuju Pero Kuzmanović i Biljana Nedić.

Prema njenim riječima, oprema za ronjenje je donacija kompanije “M:tel”, tačnije dva kompleta.

Branislav Rađević, član RK “Buk” i licencirani instruktor za osobe s invaliditetom, istakao je da je cilj ovog projekta da se ove osobe osamostale i kada odu na more da se sami mogu opremiti te da budu potpuno nezavisni.

“Drugi cilj je da provedu što više vremena van kolica, ali i da im dan bude ispunjeniji”, kazao je Rađević.

Nedićeva ističe da je potrebno više sličnih projekata, jer je sport nešto što nas uči načinu života, disciplini i samostalnosti.

“Nismo svi za sve. Zbog toga je važno imati više mogućnosti – da bi ljudi imali izbor”, dodala je Nedićeva.

 

(Nezavisne)