Vijesti 27.04.2018.

PODRŠKA VLADE I MINISTARSTVA Uskoro bolji uslovi za ginekologiju

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Vlada RS će podržati rad ginekologa i ginekologije kao jedne od najvažnijih grana za opstanak društva i zdravlje žena i djece.

Rekao je ovo Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, na danas održanom simpozijumu ginekologa i opstetičara RS s međunarodnim učešćem.

“Završetkom radova na UKC RS, koji se očekuje u septembru ove godine, nastavićemo s rekonstrukcijom Klinike za ginekologiju i akušerstvo, čime ćemo im stvoriti mnogo bolje uslove za rad”, istakao je Bogdanić.

Vesna Ećim-Zlojutro, predsjednik Udruženja ginekologa i opstetičara RS i načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS, kazala je da je medicina nauka koja se stalno mijenja.

“Nešto što smo učili prije nekoliko godina sada više ne važi, tako da razmjena iskustava i praćenje svjetskih trendova mnogo znači, kako bismo mogli da pratimo savremene preporuke u akušerstvu”, istakla je Ećim-Zlojutro tokom simpozijuma.

Istakla je da je ovaj dvodnevni simpozijum posvećen akušerstvu, carskom rezu, indukciji porođaja, prijevremenom porodu, kao i, kako kaže, izuzetnim slučajevima s kojima su se ovi stručnjaci susretali.

Naglasila je da na simpozijumu učestvuje oko 150 ljekara, te da najveći broj njih dolazi iz Srbije, ali da su prisutni i stručnjaci iz Češke i Tuzle.

Dodala je da je stručnost ginekologa u RS na visokom nivou, te da se radi o izuzetno obrazovanim ljekarima.

Snježana Rakić, predsjednik Ginekološko-akušerske sekcije Srpskog ljekarskog društva, navela je da ovo društvo ima izuzetnu saradnju s Udruženjem ginekologa i opstetičara RS.

“Ova saradnja je bitna jer mi neprestano razmjenjujemo iskustva s kolegama iz RS, kao i naše rezultate i probleme, a radimo i na konstantnoj edukaciji”, naglasila je Rakićeva.

Istakla je da su teme ovog simpozijuma važne, a jedna od njih je, kako kaže i prijevremni porod.

“Prijevremeni porod je problem s kojim se suočava i kompletna Zapadna Evropa i ujedno je najveći uzrok perinatalnog morbiditeta i mortaliteta”, upozorila je Rakićeva.

(Nezavisne)