Podrška Vlade Srpske za projekte od životnog interesa

Opština Bileća proslavlja krsnu slavu grada i hrama – Savindan. Započeti su brojni infrastrukturni projekti i njihova realizacija je prioritet lokalne uprave, za šta će imati podršku Vlade Srpske. To je potvrdio i premijer Radovan Višković. Danas je ozvaničen završetak radova prve faze izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže.

Prva faza kapitalnog projekta, izgradnje kanalizacione i vodvodne mreže nakon mnogo kašnjenja i problema je konačno završena. Finansijska podrška za nastavak radova na ovom, ali i drugim, projektima neće izostati, kaže premijer. U ovoj godini Vlada će, za njihovu realizaciju uložiti oko milion maraka. Prioritet su izgradnja sekundarne vodovodne mreže u selu Baljci, odbojkšakog kampa “Tijana Bošković”, rekonstrukcija Narodne Biblioteke.

Višković je u Bileći na svečanosti povodom krsne slave Bileće – Savindana, naglasio da je ponosan na to što je Vlada Srpske i u prethodnom periodu znatno doprinijela razvoju ove opštine.

On je najavio da će i u narednom periodu Vlada Srpske i opština Bileća zajednički realizovati ne samo infrastrukturne, nego i energetske projekte koji su značajni za stanovnike Hercegovine.

– Hercegovina mora da bude bolje povezana sa ostatkom Republike Srpske i na tom ćemo raditi u narednom periodu – naglasio je Višković.

Višković je istakao zalaganje privrednika u Hercegovini, koji obezbjeđuju egzistenciju za lokalno stanovništvo, a time i razvoj ovog područja Srpske.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić istakao je na svečanosti da ono što je ostavio Sveti Sava u amanet treba da se čuva kao zjenica oka, te čestitao dobitnicima opštinskih priznanja za najzaslužnijeg pojedinca, kolektiv i sportistima opštine za 2019. godinu.

Svetosakvske svečanosti prilika su za sumiranje rezultata rada lokalne uprave, ali i dan kad se odlikuju najistaknutiji pojedinci, privrednici kolekitivi. Najviše opštinsko priznanje Svetosavka povelja posthumno je dodijeljena vojvodi Radu Radoviću, komandantu čuvenih Bilećkih dobrovoljaca, za nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske.

– Ovo priznanje koliko pripada mom pokojnom ocu toliko pripada i svakom njegovom saborcu od Novog Grada do Trebinja – istakao je Miloš Radović.

Najsvečaniji dan Bilećani su proslavili molitveno u hramu Sv. Save. Svetu arhijersjku litrugiju služio je episkop zahmisko- hercegovački i primorski Dimitrije. Ulicama grada, po tradiciji prošla je svečana litija.

Svetosavska akademija, koja će večeras biti održana u Domi kulture, kruna je ovogodišnjih svečanosti.

(Srna)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.