Magazin 05.03.2019.

PODRŠKA ZA OPREMANJE MATURANATA Da svi srednjoškolci zablistaju na zabavi

ČITANJE: 3 minute

Dok neki srednjoškolci potroše hiljadu maraka kako bi se dotjerali za svoje matursko veče, u isto vrijeme mnogo je mladih koji ne mogu sebi da priušte ni svečano odijelo.

Baš iz tih razloga širom grada se već javljaju humani Banjalučani sa željom da, koliko to mogu, pomognu srednjoškolcima i njihovim roditeljima da se pripreme za proslavu nezaboravne večeri. Odijelo, haljina, obuća, frizura, šminka… sve to priželjkuju momci i djevojke kako bi u stilu ozvaničili završetak srednje škole i rastanak s drugovima iz klupe.

Mada je proslava matura tek u maju, mladi već razgledaju ponudu po buticima, kao i u krojačkim radnjama. Polako se zakazuju i termini za šminkanje, a Banjalučanka Melani Isović rešila je da za maturu obraduje i besplatno našminka djevojke lošije materijalne situacije, po jednu iz svake srednje škole.

– Neimaština je, nažalost, naša surova realnost. Svima je teško, pa zašto da ne učinimo nekome nešto lijepo ako smo u prilici. Do sada su mi se javile četiri djevojke iz Gimnazije, Građevinske, Medicinske i Ugostiteljske škole. Voljela bih kada bi se udružili još iz butika i frizerskih salona i da pokušamo zajedno opremiti bar jednu djevojku – kaže Melani i poziva sve zainteresovane da joj se jave na broj telefona 065/702-000.

Besplatnu šminku nudi i Ana Radinković, koja je i sama prije koju godinu bila maturant, pa zna koliko su djevojkama važne pripreme za ovo posebno veče, ali i koliki su troškovi.

– Voljela bih da pomognem, a ovo je ono što ja kao pojedinac mogu uraditi za djevojke koje nisu u finansijskoj mogućnosti da plate šminkanje. Termine mozete zakazati na broj 065/032-291 – poručila je Ana.

U Domu „Rada Vranješević“ ističu da je za proslavu maturskih večeri potrebno obezbijediti novac za uplatu kotizacije, svečane odjevne kombinacije, firzuru i šminku za djevojčice i djevojke, te džeparac i izradu maturskih fotografija. U ovoj ustanovi trenutno borave četiri maturanta osnovne škole, dvije djevojčice i dva dječaka, te 11 u srednjim školama – pet djevojaka i šest mladića.

– Svake godine u toku priprema za proslavu maturskih večeri i ekskurzija podršku nam pružaju Ministarstvo porodice, omladine i sporta, brojna pravna i fizička lica iz lokalne zajednice. Donacije imaju značajnu ulogu, pomoću kojih djeci i mladima obezbjeđujemo neometan rast i razvoj stvarajući uslove za život koji imaju njihovi vršnjaci u svojim biološkim porodicama. Imajući u vidu broj maturanata koji boravi u Domu, pomoć iz lokalne zajednice nam je uvijek dobrodošla u bilo kojem obliku – rekli su iz Dječijeg doma.

Poziv

Iz Udruženja porodica sa četvoro i više djece pozvali su dobre ljude da i ovaj put doniraju svečanu odjeću koju više ne nose.

– Svake godine se odazove dosta donatora, pa se nadamo da će tako biti i ovaj put. Imamo i nekoliko članova koji žive u dijaspori i tamo prikupljaju haljine i odijela – rekla je Adriana Basara, dodajući i da se uvijek više prikupi haljina.

(Srpskainfo)