Područje oko Banjaluke i Hercegovina seizmološki najaktivniji u prošloj godini

Teritorija BiH tokom 2017. i od početka ove godine zatresla se čak 77 puta. Tokom 2017. BiH pogodila su 74 zemljotresa, a najjači, magnitude 4,7 stepeni po Rihteru i intenziteta oko 6 stepeni Merkalijeve skale, dogodio se 25. oktobra na području Prozora, podaci su Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Riječ je o potresima koji mogu izazvati paniku kod stanovništva i štetu na slabijim građevinskim objektima, ali razornije posljedice nisu moguće.

– U BiH je seizmički aktivno područje istočne i zapadne Hercegovine, gdje su lani bila 23 zemljotresa, kao i područje oko Banjaluke. Kada je u pitanju ova godina, desila su se 3 zemljotresa slabije jačine, na području između Ljubinja i Stoca. Posljednji je registrovan juče ujutro na području Ljubinja, jačine 3,7 stepeni po Rihteru – kaže za „Avaz“ Amra Krehić iz Centra za seizmologiju pri FHMZ.

Iako Krehić ističe da je nezahvalno davati prognoze, u informaciji pod nazivom “Prognoza seizmičnosti teritorije BiH“, objavljenoj na službenoj stranici FHMZ, navodi se da se na osnovu instrumentalnih podataka, primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo do zaključka da se u narednih 50 godina na teritoriji BiH mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do sedam stepeni Merkalijeve skale.

Oni izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava.

– Međutim, za period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa u jugoistočnom i severozapadnom delu BiH (područje Trebinja, Neuma, Banjaluke i planine Trskavice), koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života – navodi se u informaciji.

Zemljina kora

No, Krehić navodi da je nezahvalno reći kada će biti zemljotres i koje jačine na određenom području.

– Ni Japan, koji ima puno bolje uslove po pitanju materijalnih sredstava i ljudstva, ne daje takve prognoze. Prema mišljenju nas seizmologa, nije loše da se češće dešavaju slabiji zemljotresi, jer se tako oslobađa seizmička energija nakupljena u zemljinoj kori. Ako ne bi bilo takvih slabijih zemljotresa, mogli bi se desiti neki jači i razorniji – ističe Krehić.

Treskavica epicentralna zona

– Teritorija BiH spada u seizmički relativno aktivnu zonu. Na području Treskavice, koja je zbog toga i dobila ime, registrovana je epicentralna zona veoma snažnih zemljotresa – navodi se, između ostalog, u FHMZ-ovoj informaciji „Seizmičnost teritorije BiH“.

(Avaz)

Krava ubila vlasnika dok ju je vodio biku

Naš Aleksije poveo je kravu na oplodnju kod bika, prema selu Kola. Međutim, nisu odmakli ni kilometar od štale i, po svemu sudeći, kada je počela padati kiša, on je raširio kišobran, što ju je uplašilo, te ga je usmrtila.

(FOTO) Majstor “Parking majstora”

Čitalac portala blmojgrad, poslao je fotografiju koja bi slobodno mogla konkurisati za “Naj parking majstora u Banjaluci u januaru 2018. godine” ukoliko bi postojalo takvo takmičenje.