Magazin 15.06.2016.

Poezija i džez u fuziji sa horom i gudačima

ČITANJE: 2 minute

Banjalučka umjetnička scena se budi, publika sve više vrednuje i podržava autorski rad, a sve to već mjesecima dokazuje ekipa koja ponosno stoji ispred imena “Džez poezi kabare”.

Zbog čega publika sigurno neće štedjeti dlanove 16. juna u 20 časova na banjalučkoj tvrđavi Kastel, otkrio je za “Glas Srpske” pjesnik Nebojša Kuruzović, sa kojim smo razgovarali o predstojećem “Džez poezi spektaklu”.

“Pored već poznate postave “Džez poezi kabarea”, ovaj put na ljetnu pozornicu donosimo jedan istinski spektakl u koji su uključeni mješoviti hor i gudački orkestar. Riječ je o posebnom i specifičnom muzičkom poduhvatu, koji će publici pružiti priliku da uživa u zaista vrhunskom performansu”, najavio je Kuruzović.

Dodao je da im je želja bila da osmisle jedan potpuno novi koncept koji do sada nije viđen na našim prostorima, a koji spaja autorsku poeziju i džez muziku. Sve je to upotpunjeno horom i gudačima, a publika će putovati na krilima muzike, zajedno sa više od 30 izvođača na sceni.

“Mogu da vam otkrijem da će hor na koncertu imati jednu veoma specifičnu ulogu pratećeg vokala, tako da će Banjaluka zaista imati priliku da vidi i čuje nešto potpuno novo. Pokušaćemo donijeti dašak svjetske umjetničke scene u naš grad”, najavio je Kuruzović.

Kako je rekao muzičar Saša Berendika, ovaj koncert biće svojevrsna kruna njihovog višegodišnjeg rada, na kojem su angažovane isključivo domaće snage.

“Gradimo potpuno autorsku, i poetsku i muzičku savremenu priču o nama, pri tome ne zaboravljajući korijene i odgovor na pitanje: “Ko smo i kakvi smo?”, kazao je Berendika.

Pored do sada već viđenih numera, ova ekipa priprema i neke nove sa gudačkim orkestrom i horom, a koje su specijalno za koncert na Kastelu aranžmanski uobličili Dušan Pokrajčić i Milan Savić.

Poslije Banjaluke, ova kreativna ekipa planira da izvodi ovaj program kako u drugim gradovima i regionu, tako i na svjetskoj sceni, te brojim festivalima.

Ulaznice

Cijena ulaznice za “Džez poezi spektakl” je šest maraka u pretprodaji, a na dan koncerta osam maraka. Tu je i posebna ponuda “prijateljski paket” od četiri ulaznice po cijeni od 20 maraka, a prodajna mjesta su “Pekam pab” i Klub studenata Banjaluka. Takođe, ova kreativna ekipa je odlučila da počasti učenike banjalučke Gimnazije, koji mogu da besplatne ulaznice preuzmu u svojoj školi.

(Glas Srpske)