Vijesti 06.02.2017.

Pogledajte fotografije osumnjičenih i spisak krivičnih djela koje je rasvijetlio MUP RS

ČITANJE: 3 minute

MUP RS rasvijetlio je 11 teških krivičnih djela, za koje je osumnjičeno 14 lica, od kojih je pet jutros uhapšeno, pet je već na izdržavanju kazne, a tri su u bjekstvu.

Osumnjičeni su: Adrović Meho, Božičić Nevenko, Ćulum Đorđe, Ćulum Slaviša, Došen Dejan, Galić Aljoša, Karać Jovica, Knežević Tomislav, Knežević Vinko, Mrđan Miloš, Reljić Milan, Straživuk Siniša, Šešum Vojislav i Žutić Radenko.

Ovim je rasvijetljen niz razbojništava i ostalih krivičnih djela, uključujući i pljačku Komercijalne banke u Banjaluci, odakle je 2011. godine ukradeno više od milion maraka.

Darko Ćulum, direktor Policije RS, rekao je da je Uprava za organizovani i teški kriminalitet, zajedno sa pripadnicima CJB Banjaluka, te Republičkim tužilaštvom rasvijetlila osam razbojništava u poštama, bankama i tokom transporta novca, kao i tri slučaja izazivanja opšte opasnosti.

“Riječ je o razbojništvu u tržnom centru ‘Tropik’, počinjenom u Prijedoru 2004. godine, kada je materijalna šteta iznosila 81.000 KM”, rekao je Ćulum.

Rasvijetljena je i pljačka počinjena 7. novembra 2005. u Prijedoru u Novoj banjalučkoj banci, kada je šteta iznosila 18.000 maraka.

Riješen je i slučaj iz 2006. godine kada je u Banjaluci opljačkana Nova banjalučka banka, a šteta je iznosila 35.000 maraka.

Rasvijetljeno je i razbojništvo počinjeno 2007. godini u Banjaluci u Gospodarskoj banci, kada je šteta iznosila 2.500 maraka.

“Riješen je i slučaj iz 2008. godine u Banjaluci, gdje se dogodilo razbojništvo nad ‘Poštama Srpske’ i zaštitarskom agencijom ‘Centurion’, a šteta je iznosila 229.000 maraka”, kazao je Ćulum.

Rasvijetljena je još jedna pljačka počinjena 2009. godine Banjaluci, na štetu “Raiffeisen banke” u Dervišima, gdje je šteta iznosila 33.000 KM.

“Rasvijetljeno je i razbojništvo nad zaštitarskom agencijom ‘Alfa sequrity’ iz 2010. godine, kada je šteta iznosila 572.000 maraka”, naveo je Ćulum.

Riješen je i slučaj iz 2011. godine kada je opljačkana Komercijalna banka, a šteta je iznosila 1.035.000 KM.

“Mi smo ovo razbojništvo rasvijetlili ranije, i dva lica su osuđena, a sada smo utvrdili da su četiri lica direktno učestvovala u izvršenju tog krivičnog djela, a jedno lice bilo je u organizaciji”, naveo je Ćulum.

Uz to, kako je dodao, rasvijetljena su i tri slučaja izazivanja opšte opasnosti, od kojih i onaj iz 2008. godine u kafiću “Kings” u Banjaluci.

Rasvijetljen je i slučaj  postavljanja eksplozivne naprave pod vozilo Milenke Vučen u novembru 2009, kao i bacanje ručne bombe ispred UO “Sakers”.

Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, rekao je da je riječ o organizovanoj kriminalnoj grupi koju čini najmanje 15 lica, te da će za onima koji su u bjekstvu biti raspisana potjernica.

“U jutrošnjim pretresila pronašli smo oružje, eksplozivne materije, ručne bombe i druga sredstva za izvršenje krivičnih djela”, naveo je Ilić.

On je potvrdio da se radi o grupi koja je “operisala” od 2004. godine.

On je naveo da su jutros uhapšeni S.S, J.K, M.M, T.K. i R.Ž. Potraga će biti raspisana za V.K, D.D. i N.B. Pohapšeni su uglavnom iz Banjaluke, s tim što u samoj grupi ima ih i iz FBiH, ali i iz drugih država.

(Nezavisne)