Biznis 09.12.2015.

Pogledajte kako sa besplatnih 50 evra možete da zaradite na akcijama Yahoo-a

ČITANJE: 3 minute
berza yahoo
Posljednjih nekoliko godina su bile veoma turbulentne za Yahoo. Uz mnoštvo reorganizacija ova kompanija nije uspijevala da pronađe prave ljude i načine da stabilizuje svoje poslovanje i učešće na tržištu, a Merissa Mayer, aktuelni CEO kompanije, najčešće je bila okrivljivana za to.

Međutim i pored toga što Yahoo nije poslovao previše uspješno kao internet kompanija, njegove akcije su porasle. Od kada je Merissa Mayer 2012. godine došla na čelo kompanije, cijena akcija se više nego udvostručila, sa 15 dolara na trenutnih 35 dolara. Ipak glavni razlog za to bilo je vlasništvo značajnog dela akcija Alibaba-e, kineske kompanije za online trgovinu.

Uključite se u trgovanje cijenom akcija Yahoo-a i počnite da zarađujete na svjetskoj berzi od svoje kuće u 3 jednostavna koraka:

1. registrujte besplatni nalog za trgovanje na linku ovde

2. verifikujte nalog za trgovanje i

3. automatski dobijate besplatnih 50 evra na svom nalogu sa kojima odmah možete da počnete da trgujete i zarađujete

Yahoo! je kupio dio Alibaba-e pre više od decenije dogovorom koji je postigao Jerry Yang, jedan od osnivača Yahoo!-a. Danas Alibaba obuhvata 80% trgovine putem interneta u Kini. Prije nego što je Alibaba održala najveću IPO u istoriji, akcije Yahoo!-a su bile najlakši način da investitori kupe dio ove kineske kompanije.

Yahoo! posjeduje akcije Alibabe u vrednosti oko 40 milijardi dolara. Za sada akcije se čuvaju po strani jer bez obzira na njihovu nominalnu vrijednost, onog momenta kada se aktiviraju, njihova vrednost više neće biti 40 već 24 milijarde dolara zbog poreza. Ukoliko Yahoo! proda akcije Alibabe, porez koji će morati da plati je $16 milijardi. Ukoliko akcije budu predate akcionarima, Yahoo! će takođe morati da plati porez od  $16 milijardi.

Jedino rješenje je da se akcije predaju akcionarima dok su još uvijek na neki način zapečaćene. Način da se to ostvari je takozvani ’spin-off’, da se formira nova nezavisna kompanija Aabaco u čijem vlasništvu će zapravo biti akcije Alibaba-e. I ako nova kompanija Aabaco neće biti u povoljnijem položaju po pitanju plaćanja poreza od Yahoo!-a ona je ipak bez drugog baznog biznisa o kome mora da vodi računa, za razliku od Yahoo!-a, i kao takva lako može biti kupljena od strane neke druge kompanije. Međutim to  je još uvijek u sferi spekulacija. Trenutna situacija je takva da Yahoo! pokušava da nađe najbolji način da obavi ovaj spinn-off pri čemu i ne krije da je osnovni cilj ušteda $16 milijardi na račun poreza. Ipak IRS (Organizacija za kontrolu prihoda i plaćanja poreza vlade SAD-a) snažno se usprotivila i odbila da odobri ovaj spin-off.

Prema mnogim ekonomistima upravo način na koji Yahoo izađe na kraj sa ovim problemom u najvećoj mjeri će uticati i na cenu njegovih akcija.

’Prema analitičarima iz CNN money-a, ukoliko se problem uspješno riješi cena akcija bi mogla da poraste i do 41 dolar. Međutim, ukoliko se to ne desi, mogla bi da padne i na 30 dolara’, kaže informisan izvor iz Fortrade-a.

(Glas Srpske)