Svijet 06.02.2023.

Pogledajte kako se seizmički talas širio kroz Evropu (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Potres magnitude 7,8 pogodio je rano jutros južnu Tursku i osjetio se u velikom dijelu zemlje te u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susjednu Siriju, pokazuju prvi podaci. Službeni broj poginulih, prema najnovijim informacijama, širom Turske i Sirije sada iznosi više od 640, a hiljade su povrijeđene. U toku je velika akcija spasavanja.

Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan zemljotres magnitude 7,8 dogodio se u 4.17 po lokalnom vremenu na dubini od približno 17,9 kilometara. Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti puno veći jer je zemljotres većinu ljudi zatekao na spavanju.

Epicentar potresa bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku zemlje, oko 60 km vazdušne linije od sirijske granice.

Objavljen je snimak širenja seizmičkih talasa kroz Evropu nakon katastrofalnog potresa.

Seizmički talasi su zapravo elastički talasi koji nastaju na površini loma na rasjednoj ploči ili zbog nekog poremećaja (npr. udar meteorita ili eksplozija). Prilikom potresa će oko 90% ukupne energije utrošiti na trenje i razne toplinske efekte, dok će se 10% osloboditi u vidu seizmičkih talasa. Razlikuju se dvije osnovne grupe seizmičkih talasa: prostorni (engl. body waves) i površinski talasai(engl. surface waves), prenosi Index.