Vijesti 09.03.2016.

Pogledajte kuda će u Banjaluci saobraćati prigradski autobusi!

ČITANJE: 2 minute
stanica malta
Od subote, 12. marta, počinje sa funkcionisanjem parkiralište za autobuse „Malta“, koje će ujedno biti i stajalište za ulaz/izlaz putnika za autobuse, koji saobraćaju na prigradskim linijama u nadležnosti Grada Banja Luka (Dragočaj, Gradina, Ramići, Potkozarje, Piskavica, Verići), i na linijama koje su u nadležnosti Privredne komore regije Banja Luka (Laktaši, Lamovita, Omarska, Slatina, Srbac, Gradiška i dr.)

Ono što je bitno za korisnike javnog prevoza, odnosno za putnike, jeste da neće morati da pješače do novoizgrađenog parkinga odnosno terminala, već će moći da autobuse čekaju i na stajalištu “Pozorište” preko puta tvornice „Duvana“ kod Narodne skupštine RS, jer će autobusi sa Malte ići glavnom ulicom (Kralja Petra I Karađerođevića), skretati desno kod stare zgrade Vlade RS, te opet desno u Ulicu I krajiškog korpusa i dalje prema Rosuljama nastavljati dosadašnjom trasom. Sa navedenim stajalištem, koje je dodatno uređeno i prošireno biće podignut nivo usluge u javnom prevozu.

Naime, prošle godine su urađene analize i odlučeno je da se na prostoru između ulica Trive Amelice i Bulevar srpske vojske, odnosno tzv. „Malti“, izgradi navedeni parking, koji dnevno opslužuje oko 200 polazaka, te je izrađena kompletna projektna dokumentacija i dobijena građevinska dozvola.
Površina koja je tretirana projektnom dokumentacijom iznosi 5.000 m2 s tim da površina koju zauzima izgrađeni parking iznosi oko 3.500 m2, a kapacitet parkinga je 20 parking mjesta za autobuse. Na ulaznom dijelu, uz postojeću saobraćajnicu, izgrađen je jednostrani trotoar, a parking ima pješačku vezu sa Bulevarom srpske vojske preko stepenica i rampe za invalidna lica. Ulaz/izlaz autobusa je izveden odvojeno, a kretanje autobusa na parkingu je jednosmjerno. U okviru radova izgrađena je i javna rasvjeta.
Grad Banja Luka je za izgradnju terminala izdvojio 295.725 KM, a radove je izvelo preduzeće “Kozaraputevi” a.d. Banja Luka.

Postojeći terminal, odnosno parking za autobuse „Medicinska elektronika“, stavlja se van funkcije. Veliki broj polazaka u toku dana, dimenzije autobusa, prostorne karatkeristike ulaza/izlaza na navedeni terminal, odnosno parking, kao i lokacija ulaza/izlaza koja je u neposrednoj blizini raskrsnice, uticali su na nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja u ulicama Jovana Dučića i Vuka Karadžića, kao i u zoni navedenih ulica. Puštanjem u funkciju terminala, odnosno parkinga na “Malti” biće riješen ovaj problem.

(ATV)