Region 22.05.2022.

Pogledajte policijske snimke s autoputa

ČITANJE: 1 minuta

Policija je objavila nekoliko videosnimaka sukoba s autoputa.

Na snimkama se vide desetine navijača koji trče u jednom smjeru, dok su iza njih specijalci. Huligani su bacali dimne bombe. Na drugim videosnimkama se vidi kako su na policiju bacali predmete i vatrogasne aparate, a netko je mahao lancem. Vatrogasnim aparatima napravili su dimnu zavjesu.

Ovaj video je policija objavila na presici:

Ovo je policijsko saopštenje o sukobu:

“Dana 21. maja oko 21.35 sati, tokom organizovane pratnje oko 1.600 navijača HNK ‘Hajduk’ u autobusima, kombi vozilima i ličnim automobilima s utakmice u Zagrebu, samoinicijativno su stali na autocesti A1 kod odmorišta ‘Desinec’ i na taj način blokirali sve trake autoputa u smjeru Karlovca, a potom je, oglušivši se na njihova upozorenja i naredbe, nekoliko stotina njih napalo fizičkom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje povreda, policijske službenike iz više policijskih uprava koji su ih pratili.

Policijski su službenici radi odbijanja napada na sebe prema više osoba upotrijebili sredstva prisile, uključujući i vatreno oružje, nakon čega je praćena kolona ponovno stavljena pod nadzor. U toku je identifikacija i privođenje osumnjičenika za krivilna djela i prekršaje.

Do sada je utvrđeno da je došlo do ranjavanja, najvjerovatnije od vatrenog oružja, dvije osobe koje su neposredno učestvovale u napadu na policijske službenike te je povrijeđeno 10-tak policijskih službenika. Svi povrijeđeni su van životne opasnosti.

Pri stavljanju događaja pod nadzor, promet je na toj dionici autoputa bio zatvoren i preusmjeren na alternativne pravce.

Uviđaj i kriminalističko istraživanje su u toku.”

(A.M.)