Vijesti 23.08.2021.

Pogledajte s kojom vakcinom možete u koju zemlju EU

ČITANJE: 1 minuta

Jedan od načina za odlazak u inostrane zemlje u toku pandemije je između stalog i dokaz o vakcinaciji, ali pojedine države EU ne priznaju sve prizvođače koji se nalaze na BiH tržištu.

Vakcine koje je odobrila Evropska medicinska agencija (EMA) su fajzer, astrazeneka, moderna i džonson i džonson, priznalo je 29 evropskih zemalja navodi se na sajtu Schengenvisainfo.

Pojasnili su da su to Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska.

Vakcina kovišild je, nakon vakcina odobrenih od strane EMA, najrasprostranjenija i najpriznatija među članicama EU.

Naime, kovišild vakcina je priznata u 17 zemalja Evropske unije.

Građani BiH koji su primili obje doze kineske vakcine sinofarm mogu s potvrdom o vakcinaciji da uđu u osam zemalja Evropske unije.

“Oni koji su primili kinesku vakcinu sinofarm mogu da pređu granicu Austrije, Kipra, Grčke, Mađarske, Islanda, Španije, kao i Švedske”, stoji na ovom sajtu.

Takođe se navodi da vakcinisani vakcinom sinovak mogu da uđu u Austriju, Kipar, Finsku, Grčku, Island, Nizozemsku, Španiju i Švedsku.

Najzanimljivija činjenica je ta da građani vakcinisani ruskom vakcinom Sputnjik V nisu dobrodošli ni u jednu od zemalja EU uprkos činjenici da je upravo ona prva registrovana vakcina protiv Covid-19 na svijetu.

U februaru, kao prva vakcina u Republici Srpskoj pojavila se upravo Sputnjik V. Veliki broj državljana sada se nalazi u problemu jer je upravo imunizovan vakcinom ovog proizvodjača.

(N.S)