Magazin 27.03.2016.

Pogledajte šta ljudskom zdravlju radi pomjeranje sata

ČITANJE: 1 minuta
pomjeranje sata
Zimsko računanje vremena još nam toliko teško ne pada jer spavamo sat vremena duže. Ali, ponovno pomeranje kazaljki i ljetnje računanje, koje ove godine počinje 27. marta, stres je za naš organizam pa mu treba vremena kako bi se navikao na novi ritam spavanja i buđenja.

Kazaljke su se pomjerile u noći između subote i nedjelje, sa dva na tri sata.

Prema nekim istraživanjima tih sat vremena koliko kraće spavamo zaslužno je za osjećaj neispavanosti, glavobolje, srčano opterećenje pa i veći broj saobraćajnih nesreća jer je zbog neispavanosti koncentracija slabija. Naime, tijelo ima svoj ritam i naviknuto je da spava određeni broj sati, budi se u određeno vrijeme itd. Ako mu se to poremeti, ono to doživljava kao stres. Potrebno je nekoliko dana da se navikne na novi ritam.

Broj ljudi koji zbog srčanog udara završe u Hitnoj pomoći povećan je za oko 25 odsto u danima nakon pomjeranja sata na ljetnje računanje vremena, a većinom se radi o ženskim pacijentima, zaključili su inostrani stručnjaci. Oni koji znaju da pate od srčanih problema trebalo bi tih dana posebno da pripaze šta piju i jedu i smanje tjelesnu aktivnost, odnosno izbjegavaju napore.

Prije dvije godine Vladimir Putin je odlučio da kazaljke zauvijek ostanu na zimskom računanju vremena. Objasnio je kako promjena sata dva puta u godini štetno utiče na bioritam ljudi, ali i krava.

(B92)