Vijesti 30.10.2020.

POGLEDAJTE VIDEO: Vojnici pjevali “Ne volim te, Alija” pa izbačeni iz OS BiH

ČITANJE: 1 minuta

Slučaj dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH koji su u uniformama dernečili uz pjesmu “Ne volim te, Alija” proslijeđen je Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

– Istragu u spomenutom slučaju su, pored izviđajnog tima matične jedinice, vodili i ovlašteni organi Vojne policije OSBiH, koji su, nakon što je utvrđeno da postoje elementi krivičnog djela predmet, odnosno dokumente koji se odnose na ovaj slučaj, dostavili Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje – rečeno je za Faktor iz Ministarstva odbrane BiH.

Također, u skladu s odredbama Pravilnika o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku, nadležni komandant je pokrenuo disciplinski postupak, koji se vodi na način i prema rokovima definiranim spomenutim Pravilnikom, prenosi faktor.ba.

– Naime, član 13. (Zastara pokretanja i vođenja disciplinskog postupka) određuje u stavu (2) da se disciplinski postupak pokrenut zbog disciplinskog prekršaja mora završiti u roku od dvije godine od dana pokretanja. Napominjemo da je situacija oko epidemije koronavirusa dodatno otežala sprovođenje određenih radnji u postupku – napominju iz Ministarstva odbrane BiH.

Podsjećamo, prije sedam mjeseci na YouTubeu objavljen je snimak na kojem su vojnici 6. bataljona logističke podrške Oružanih snaga BiH iz banjalučke kasarne Kozara. Oni su dernečili uz ovu i slične pjesme obučeni u uniforme Oružanih snaga BiH.

(SB/Banjaluka.net)