Vijesti 22.05.2021.

Pogledajte vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Amerike na Manjači (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Danas je na poligonu Manjače, nedaleko od Banje Luke, održana zajednička pokazna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Sjedinjenih Američkih Država.

U ovoj bilateralnoj vježbi koja se održava na tri lokacije u BiH učestvuje blizu 500 pripadnika OS BiH i 700 američkih vojnika.U današnjoj vježbi korišteni su helikopteri, tenkovi, oklopni transporteri, dronovi i druga vojna oprema, piše Klix.

Vježbu su pratili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, američki ambasdor u BiH Eric Nelson, komandant Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, general Christopher Cavoli premijer FBiH Fadil Novalić i drugi vojni bh. i američki zvaničnici.

Nakon vježbe je istaknuto obostrano zadovoljstvo i ponos što je ovakva vježba organizovana te što su vojnici pokazali izvanredne sposobnosti na terenu.

“Ponosan sam i sretan što sam ovdje i što izvršavamo vježbu s vašom vojskom. Nije lako organizovati ovakvu vježbu, a OS BiH su uradile dobar posao. Tokom vježbe smo prikazali pravu interoperabilnost. Imao sam dvogled i teško mi je bilo prepoznati ko su OS BiH, a ko Vojska SAD-a”, kazao je američki general Cavoli.

Tokom vježbe ponovljeno je da je BiH istinski partner SAD-a i da su našoj zemlji vrata NATO-a otvorena, ali da je potrebno izvršiti potrebne reforme. A kako je to sve izgledalo možete pogledati OVDJE.

Oznake: vojna vježba