Vijesti 05.01.2022.

POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BANJALUCI: Izuzetno povećan broj pregleda, apel građanima za strpljenje

ČITANJE: 4 minute

U posljednjoj nedjelji decembra i prvoj nedjelji januara znatno je pogoršana epidemiološka situcija u Banjaluci uzrokovana virusom korona, zbog čega je broj pregleda u Ari i kovid ambulantama izuzetno povećan, pa zdravstveni radnici apeluju za strpljenje sugrađana, rečeno je Srni u banjalučkom Domu zdravlja.

Stručni saradnik za odnose sa javnošću u Domu zdravlja Bojan Vujičić rekao je Srni da je veći broj radnika iz Ari ambulanti, Hitne pomoći i redovnog procesa rada u ostalim ambulantama juče prijavio neprimjereno ponašanje sugrađana prema zdravstvenim radnicima, verbalna vrijeđanja, galamu, prijetnje, pa čak i fizički napad na medicinsko osoblje zbog čega je morala intervenisati i policija.

On je dodao da ovakvo ponašanje značajno otežava rad i radnu produktivnost osoblja koje se dvije godine bori sa pandemijom i daje maksimum u pružanju usluga.

Vujičić je naveo da je u protekla 24 časa u Ari ambulantama u objektu Poliklinike /porodična medicina i pedijatrija/, kao i Službi hitne medicinske pomoći pregledano više od 500 lica sa simptomima akutne respiratorne infekcije.

On je istakao da je u kovid ambulantama u toku jučerašnjeg dana obavljeno 150 pregleda lica sa pogoršanjem bolesti kovid 19.

Vujičić je rekao da su pacijenti koji imaju respiratorne tegobe većinom mlađe i srednje životne dobi, koji navode da su se vratili sa odmora, putovanja, zimovanja ili različitih proslava i okupljanja i koji su nakon toga dobili respiratorne tegobe.

“S obzirom na to da se može očekivati da je omikron soj virusa korona prisutan na našim prostorima i da je dosta virulentniji od prethodnih sojeva, ali i da je među populacijom povećan broj oboljelih i od sezonskog gripa, možemo pretpostaviti da će dalja nepovoljna epidemiološka situacija u našem gradu ići sa tendencijom pogoršanja”, rekao je Vujičić.

Iz banjalučkog Doma zdravlja apelovali su da se građani pridržavaju epidemioloških mjera propisanih od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske da bi sačuvali svoje zdravlje i smanjili pritisak na zdravstveni sistem.

Vujičić je rekao da je Dom zdravlja u proteklih 24 sata konstantno prilagođavao svoj način rada trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

On je rekao da je sa dosadašnjih devet timova u ARI ambulantama za odrasle i djecu školskog uzrasta povećan broj timova na 12.

Vujičić je naveo da je Služba hitne medicinske pomoći reorganizovana i da je njihov rad prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

“U ovoj službi smo povećali broj ambulanti za pregled pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, kao i broj dežurnih timova u noćnoj smjeni. Usljed povećanog broja pozitivnih lica na kovid 19, primorani smo da izdvojimo određeni broj medicinskog osoblja iz različitih službi, centara i odjeljena da bismo ih rasporedili u Higijensko-epidemiološku službu na obradi pozitivnih i osoba koje su bile u kontaktu sa licima pozitivnim na kovid 19”, rekao je Vujičić.

On je dodao da ni to nije zadovoljilo potrebe niti je smanjilo gužve koje se stvaraju ispred ARI ambulanti.

“Veći broj pacijenata sa respiratornim tegobama u svakom trenutku u toku dana čeka u redu na pregled. Zbog velikog broja ovih pacijenata koji dolaze na pregled, čekanje ispred ambulanti može da potraje i duži vremenski period. Stoga, molimo naše sugrađane da se prije posjete Ari ambulantama posavjetuju sa svojim timovima porodične medicine koji će im dati adekvatne upute i smjernice o daljem postupanju i naručiti ih na pregled u Ari ambulante”, navodi Vujičić.

Iz Doma zdravlja navode da apel iznose kako bi smanjili redove ispred ambulanti i ublažili negodovanje korisnika usluga, a samim tim povećali produktivnost medicinskih radnika i ubrzali protok pacijenata.

“Naša ustanova je maksimalno angažovala sve ljudske resurse kako bi obezbijedila pružanje zdravstvenih usluga građanima u Ari i kovid ambulantama, ali i drugih usluga koje se pružaju u redovnom procesu rada. U slučaju većeg priliva pacijenata u naše službe, kao i većeg odsustva radnika zbog bolovanja postoji realna opasnost da će pružanje zdravstvenih usluga građanima biti otežano i ugroženo”, ističe Vujičić.

On je zamolio sugrađane za strpljenje i razumijevanje i apelovao da se prije dolaska u Ari ambulante Doma zdravlja konsultuju sa svojim timovima porodične medicine koji će im dati adekvatne upute i smjernice o daljem postupanju.

“Posebno napominjemo javnost da prijevremeno uzimanje nazofaringealnog brisa za testiranje na virus korona /dok se on u potpunosti nije razvio u organizmu/ može dati lažno negativne rezultate, što će postupak liječenja odvesti u drugom pravcu”, naglasio je Vujičić.

(E.M)