Vijesti 13.09.2020.

POHVALE OD SZO: Ljekari UKC RS se uspješno bore protiv korona virusa (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Doktor Zvezdana Rajkovača, pomoćnik direktora za medinska pitanja Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske kazala je da su trenutno na Klinici za infektivne bolesti hospitalizovana 33 pacijenta, dok je u Klinici za intenzivno liječenje za nehirurške pacijente hospitalizovano 20 pacijenata koji se nalaze na respiratoru, te da su to brojke koje nismo imali ni u martu, ni u aprilu.

Ona za ATV kazala da je prilikom posjete delegacije Svjetske zdravstvene orgaznizacije UKC dobio sve pohvale za mjere koje je preduzeo u vezi sa koronom.

“Delegacija SZO naročito je bila impresionirana činjenicom da su po nalogu direktora Vlade Đajića aktivnosti za kovid počele u februaru, prije nego što je bio hospitalizovan prvi pacijent. Delegacija SZO smatra da je upravo zbog tih planskih aktivnosti UKC spremno dočekao prve pacijente”, istakla je ona.

Rajkovača je naglasila da po preporuci SZO bez obzira na dobre rezultate neophodno je i dalje držati pažnju na kovidu, te da se mjere ne smiju smanjivati.

“Impresionirala ih je naša jedinica intenzivne njege gdje je liječeno oko 150 pacijenata, od kojih je 47 odsto ovdojeno od respiratora. To su cifre koje se ne sreće ni u evropskim zemljama”, navodi ona.

Rajkovača je uputila apel građanima da poštuju mjere koje su preporučene, da nose maske, da ne idu na skupove na kojima se nalazi veći broj ljudi, te da paze na distancu jer na taj način štite svoje zdravlje, zdravlje svojih najbližih ali i zdravstveni sistem.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: korona virus, UKC RS