Pojačana kontrola na ulicama Banjaluke

pojas
Pripadnici Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka pojačaće tokom februara kontrolu korištenja bezbjedonosnih pojaseva i sigurnosnih sjedalica za djecu u automobilima, s ciljem smanjenja posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama.

Aktivnosti CJB Banjaluka sprovode se u okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom “Budi odgovoran, veži pojas”, saopšteno je iz ovog centra.

U saopštenju se navodi da je, analizom saobraćajnih nezgoda, uočeno da većina učesnika u saobraćaju nije koristila bezbjednosni pojas, čija je upotreba obavezna po Zakonu o osnovama saobraćaja na putevima u BiH.

U CJB Banjaluka podsjećaju učesnike u saobraćaju da imaju obavezu da koriste bezbjednosni pojas, kako vozači i suvozači, tako i putnici.

Djeca do pet godina na zadnjem sjedištu moraju da budu u sigurnosnoj sjedalici pravilno postavljenoj i pričvršćenoj, dok djeca od pet do 12 godina moraju da koriste bezbjednosni pojas.

Djeca mlađa od 12 godina ne smiju da sjede na prednjem sjedištu, s tim da se djeca do dvije godine smiju voziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u kontra smjeru od smjera kretanja vozila, sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, za nekorišćenje bezbjednosnog pojasa novčana kazna iznosi 30 KM, dok je kazna za vozače koji ne poštuju propise u vezi sa sjedalicom za djecu 40 KM.

(Agencije)

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za