Vijesti 02.02.2016.

Pojačana kontrola na ulicama Banjaluke

ČITANJE: 1 minuta
pojas
Pripadnici Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka pojačaće tokom februara kontrolu korištenja bezbjedonosnih pojaseva i sigurnosnih sjedalica za djecu u automobilima, s ciljem smanjenja posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama.

Aktivnosti CJB Banjaluka sprovode se u okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom “Budi odgovoran, veži pojas”, saopšteno je iz ovog centra.

U saopštenju se navodi da je, analizom saobraćajnih nezgoda, uočeno da većina učesnika u saobraćaju nije koristila bezbjednosni pojas, čija je upotreba obavezna po Zakonu o osnovama saobraćaja na putevima u BiH.

U CJB Banjaluka podsjećaju učesnike u saobraćaju da imaju obavezu da koriste bezbjednosni pojas, kako vozači i suvozači, tako i putnici.

Djeca do pet godina na zadnjem sjedištu moraju da budu u sigurnosnoj sjedalici pravilno postavljenoj i pričvršćenoj, dok djeca od pet do 12 godina moraju da koriste bezbjednosni pojas.

Djeca mlađa od 12 godina ne smiju da sjede na prednjem sjedištu, s tim da se djeca do dvije godine smiju voziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u kontra smjeru od smjera kretanja vozila, sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, za nekorišćenje bezbjednosnog pojasa novčana kazna iznosi 30 KM, dok je kazna za vozače koji ne poštuju propise u vezi sa sjedalicom za djecu 40 KM.

(Agencije)