Vijesti 15.12.2015.

Pojačane aktivnosti policije zbog situacije u okruženju

ČITANJE: 3 minute
bosko pandza
Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Boško Pandža ocijenio je da je bezbjednosna situacija na području ovog centra zadovoljavajuća, te napomenuo da su na snazi pojačane aktivnosti policije s obzirom na posljednja bezbjednosno interesantna dešavanja u bližem i širem okruženju.

Pandža je podsjetio da su u novembru pojačani obilasci i razgovori sa odgovornim licima u vaspitno-obrazovnim ustanovama i drugim ustanovama i institucijama s ciljem povećanja nivoa samozaštite.

Na konferenciji za novinare Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka iznesen je podatak da je krivičnim djelima iz oblasti privrede i platnog prometa na području ovog CJB u novembru pričinjena materijalna šteta od 1,26 miliona KM.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković naveo je da je u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno 15 krivičnih djela, a nadležnim tužilaštvima podneseno sedam izvještaja protiv osam lica.

On je istakao da je otkriveno 50 odsto više ovih krivičnih djela u odnosu na uporedni period 2014. godine.

Novković je rekao da su u novembru evidentirana 274 krivična djela, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 313. Ukupna rasvijetljenost svih krivičnih djela je oko 74 odsto, odnosno oko dva odsto više nego u novembru 2014. godine.

Od ukupno evidentiranih, 241 je krivično djelo opšteg kriminaliteta, a riješeno ih je 187 ili oko 73 odsto. Po nepoznatom izvršiocu riješeno je oko 59 odsto ili oko dva odsto više nego u uporednom periodu prošle godine.

Centru je prijavljeno 168 krivičnih djela protiv imovine, što je manje u odnosu na isti period lani kada je prijavljeno 206 ovih krivičnih djela. Od imovinskih krivičnih djela riješeno je oko 63 odsto.

Prijavljeno je pet krađa vozila, dok ih je prošle godine bilo 11. U novembru je pronađeno pet vozila.

Evidentirano je jedno krivično djelo razbojništva, što je smanjenje za oko 66 odsto.

Prijavljeno je 12 krivičnih djela protiv života i tijela, manje za oko 45 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

Nema evidentiranih krivičnih djela ubistva, kao ni drugih težih krivičnih djela protiv života i tijela, niti krivičnih djela protiv polnog integriteta, dok su evidentirana četiri samoubistva.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga u novembru su policijski službenici otkrili pet krivičnih djela, zbog kojih su nadležnim tužilaštvima podneseni izvještaji o počinjenim krivičnim djelima kojima je prijavljeno pet lica.

Uhapšeno je 15 lica zbog zloupotrebe opojnih droga, a zaplijenjeno je 9,4 grama kokaina, 410,95 grama marihuane i 5.981 komad medicinske droge.

Za 11 mjeseci ove godine smanjen je broj evidentiranih krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine, razbojništava za 39 odsto, iznude za oko 56 odsto, ucjene za oko 83 odsto i krivičnih djela protiv polnog integriteta za oko 46 odsto.

Ukupna rasvijetljenost svih krivičnih djela za 11 mjeseci je oko 70 odsto, odnosno za oko dva odsto više u odnosu na isti period lani.

Smanjen je i broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira za oko deset odsto.

Za 11 mjeseci 2015. godine na području Centra otkriveno je oko 16 odsto više krivičnih djela iz oblasti privrede i platnog prometa, te oko 30 odsto više krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u odnosu na uporedni period 2014. godine.

(Agencije)