Vijesti 08.12.2015.

Pojačane kontrole čišćenja dimnjaka

ČITANJE: 1 minuta
dimnjačar
Početkom grijne sezone Komunalna policija grada Banjaluka pojačala je aktivnost kontrola čišćenja i pregleda dimnjaka na objektima koji nisu priključeni na javnu vrelovodnu mrežu, a u skladu sa Odlukom o dimnjačarskoj djelatnosti.

Kako kaže načelnik Odjeljenja komunalne policije, Milenko Letić Odlukom o dimnjačarskoj djelatnosti je propisano da se u toku godine najmanje jednom mora vršiti čišćenje i pregled dimnjaka i uređaja za loženje.

– Komunalna policija je u okviru redovnih kontrola izvršila do sada 150 nadzora kod pravnih i fizičkih lica, prilikom čega je naloženo čišćenje dimovodnih kanala i pregled uređaja za loženje od strane ovlaštenih preduzeća, i dostavljanje potvrde o izvršenom pregledu. U svim slučajevima je postupljeno po nalogu komunalne policije, te nije bilo potrebe za izdavanjem prekršajnih naloga – istakao je Letić.

Iz Odjeljenja komunalne policije apeluju na građane da redovno održavaju dimnjake i uređaje za loženje (bar jednom u toku godine) kako je propisano ovom Odlukom. Ukoliko prilikom vršenja komunalno-policijskog nadzora pravna i fizička lica ne budu dala na uvid potvrdu od ovlaštenog preduzeća kojom se dokazuje da su izvršili čišćenje dimovodnih kanala i uređaja za loženje, komunalni policajci će izdavati prekršajne naloge.

Propisane kazne se kreću za pravna lica od  500 do 7.000 KM, odgovorno lice u pravnom licu 200 do 1.800 KM, fizičko lice-samostalni privrednik 200 do 1.000 KM i za fizička lica (domaćinstva) od 100 do 600 KM.

(Banjaluka.rs.ba)