POJAČANE KONTROLE I SAP DAJU REZULTATE: Kako javni prihodi u Srpskoj rastu 3 odsto godišnje

poreska rs kontrole

Javni prihodi RS po osnovu poreza i doprinosa već nekoliko godina rastu za oko tri odsto godišnje, a posebno je to izraženo u posljednje dvije godine, podaci su Poreske uprave RS.

Samo za 10 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupljeno je ukupno 2,079 milijardi KM, što je za 59,2 miliona KM ili tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

U Poreskoj upravi RS kažu da se taj rast može pripisati prije svega njihovim aktivnostima kroz redovnu naplatu i terenske kontrole, ali i digitalizaciji usluga.

“Intenzivirali smo primjenu indirektnih metoda u utvrđivanju poreske osnovice. Pojačane su i aktivnosti na kontroli ispravnosti prikazivanja prometa preko fiskalnih kasa, te je nastavljen intenzivan rad inspektora istražilaca na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza. Započeli smo i pojačane kontrole sa ciljem otkrivanja onih poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u koverti, a sve ove mjere i aktivnosti u značajnoj mjeri su uticale na rast naplate prihoda” naglašavaju, između ostalog, u Poreskoj upravi RS.

Na pozitivne trendove u naplati je, tvrde, sigurno uticala i primjena Integrisanog informacionog sistema, poznatijeg kao SAP, u posljednje dvije godine.– Prije svega, omogućeno nam je automatsko izdavanje opomena, kao i izrada rješenja prinudne naplate, koja više ne zavise od subjektivnog faktora. Efekti primjene SAP informacionog sistema ogledaju se i u razvoju elektronskih usluga kao što su elektronsko podnošenje poreskih prijava i prijavljivanja radnika, što značajno smanjuje troškove i štedi vrijeme i nama i poreskim obveznicima. Do sada implementirane funkcionalnosti sistema su značajno unaprijedile naš rad, te očekujemo da će se okončanjem preostalih funkcionalnosti postići puni efekat ovog projekta u vidu povećanja poreske discipline, a time i još veće naplate prihoda, ali i promjene ponašanja naših zaposlenih – navode iz ove uprave.

Poreska uprava RS je, podsjećamo, u 2017. zaključila ugovor o realizaciji projektnih usluga implementacije integrisanog informacionog sistema sa konzorcijumom koji predvodi kompanija “Prointer” iz Banjaluke.

Ekonomista udruženja SWOT Predrag Duduković smatra da je nesporno da je primjena tog sistema u posljednjih godinu-dvije dovela do jako dobre naplate tekućih prihoda Poreske uprave RS.

“Taj sistem je puno uticao na ažurnost i on ne dozvoljava da kao ranije neko može da ne prijavi ili ne plati poresku obavezu i po godinu dana i nikom ništa. Sada im prijeti blokada računa vrlo brzo nakon isteka roka za plaćanje obaveza. Moguće je da i dalje ima izuzetaka, ali ako se sistem primjenjuje onako kakav on jeste, ne može se desiti da neko šest mjeseci ne plati obaveze. To je po meni glavni razlog za povećanu naplatu javnih prihoda i ti pozitivni efekti informacionog sistema su nesporni, bez obzira na pitanja koliko je on trebalo da bude plaćen, koja imamo u javnosti. Bilo bi dobro da je to povećanje dominantno zbog povećane poslovne aktivnosti i rasta broja zaposlenih, ali realno, to nije u tolikom obimu uticalo” kaže on.

Automatski šalje opomene

“SAP je u Poreskoj upravi omogućio povezivanje, automatizaciju i optimizaciju procesa. Jedna od važnijih funkcionalnosti tog sistema je automatizacija procesa slanja opomena za podnošenje poreskih prijava i opomena za plaćanje poreskih obaveza. Omogućava i elektronsko podnošenje poreskih prijava, te onlajn registraciju korisnika naplate doprinosa. Pored toga, SAP pokriva i poresko knjigovodstvo, finansijsko računovodstvo, vođenje upravnih postupaka, upravljanje ljudskim resursima, informacionu bezbjednost…” objašnjava rukovodilac ovog projekta u “Prointeru” Bojan Stanković.

PROTEST ZBOG NAJAVLJENIH MJERA U BEOGRADU: Neredi ispred Skupštine Srbije

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mjera na suzbijanju virusa korona oteo se večeras poslije 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, pale baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta. Ispred skupštine je haos, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija

Predstavnički dom izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će omogućiti provođenje lokalnih izbora u Mostaru. Riječ je o zakonu koji će, kada ga usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, građanima Mostara omogućiti da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa. Za

Đoković se vratio treninzima

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković trenirao je na terenu svog teniskog centra na Dorćolu. Srpski igrač se tako, poslije tačno dvije nedelje koliko je proveo u izolaciji, vratio na teren. Novak tenis nije igrao praktično od Adrija tura u Zadru, koji je prekinut poslije saznanja da jedan od učesnika, Bugarin Grigor Dimitrov, ima virus korona.

DODIK: Nebojša Šešlija dobra opcija za pobjedu u Istočnoj Ilidži

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da opština Istočna Ilidža zaslužuje da ima pravo vođstvo, da korespondira sa republičkim i gradskim organima vlasti i da pokuša učiniti sve da riješi važne infrastrukturne probleme kako bi obezbijedila što bolje uslove za sve stanovnike ove lokalne zajednice. Dodik je, pozdravljajući večeras potpisani koalicioni sporazum sedam političkih stranaka

PLAŽE U CRNOJ GORI PUSTE: Konobar u smjeni zaradio svega 1 evro (FOTO)

Sezona u Crnoj Gori nikada nije doživjela ovakav krah, usljed pandemije koronavirusa i zatvaranja granica. Društvenim mrežama kruže fotografije pustih plaža. Tako je, recimo, plaža u Bečićma potpuno prazna, a ne samo što na ležaljkama nema nikoga, već je sve potpuno pusto, prenosi Kurir. Gepostet von Podgoricki vremeplov am Dienstag, 7. Juli 2020 Ugostitelji se žale

DRVAR: Odblokiran magistralni put, građani poručili da će nastaviti proteste

Magistralni put Drvar – Bosansko Grahova, koji je danas nekoliko stotina Drvarčana blokiralo u znak protesta zbog otpada iz Italije koji je dovezen na područje opštine Drvar, večeras je odblokiran.  Okupljeni građani su poručili da će protesti biti nastavljeni sve dok otpad ne bude uklonjena sa područja ove opštine. Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla

JEDAN RADNIK ZARAŽEN Korona virus i u Parlamentu BiH

Korona virus ušao je u Parlamentarnu skupštinu BiH, a prema informacijama koje su Patriji potvrđene iz Službe za zajedničke poslove jedna osoba zaražena je virusom kovid-19. Navodno je riječ o zapolenom u Sektoru za finansije Parlamentarne skupštine BiH. U BiH je do danas registrovano 5.621 lice inficirano virusom korona, preminulo je 207 osoba, a oporavilo