POJAČANE KONTROLE I SAP DAJU REZULTATE: Kako javni prihodi u Srpskoj rastu 3 odsto godišnje

poreska rs kontrole

Javni prihodi RS po osnovu poreza i doprinosa već nekoliko godina rastu za oko tri odsto godišnje, a posebno je to izraženo u posljednje dvije godine, podaci su Poreske uprave RS.

Samo za 10 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupljeno je ukupno 2,079 milijardi KM, što je za 59,2 miliona KM ili tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

U Poreskoj upravi RS kažu da se taj rast može pripisati prije svega njihovim aktivnostima kroz redovnu naplatu i terenske kontrole, ali i digitalizaciji usluga.

“Intenzivirali smo primjenu indirektnih metoda u utvrđivanju poreske osnovice. Pojačane su i aktivnosti na kontroli ispravnosti prikazivanja prometa preko fiskalnih kasa, te je nastavljen intenzivan rad inspektora istražilaca na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza. Započeli smo i pojačane kontrole sa ciljem otkrivanja onih poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u koverti, a sve ove mjere i aktivnosti u značajnoj mjeri su uticale na rast naplate prihoda” naglašavaju, između ostalog, u Poreskoj upravi RS.

Na pozitivne trendove u naplati je, tvrde, sigurno uticala i primjena Integrisanog informacionog sistema, poznatijeg kao SAP, u posljednje dvije godine.– Prije svega, omogućeno nam je automatsko izdavanje opomena, kao i izrada rješenja prinudne naplate, koja više ne zavise od subjektivnog faktora. Efekti primjene SAP informacionog sistema ogledaju se i u razvoju elektronskih usluga kao što su elektronsko podnošenje poreskih prijava i prijavljivanja radnika, što značajno smanjuje troškove i štedi vrijeme i nama i poreskim obveznicima. Do sada implementirane funkcionalnosti sistema su značajno unaprijedile naš rad, te očekujemo da će se okončanjem preostalih funkcionalnosti postići puni efekat ovog projekta u vidu povećanja poreske discipline, a time i još veće naplate prihoda, ali i promjene ponašanja naših zaposlenih – navode iz ove uprave.

Poreska uprava RS je, podsjećamo, u 2017. zaključila ugovor o realizaciji projektnih usluga implementacije integrisanog informacionog sistema sa konzorcijumom koji predvodi kompanija “Prointer” iz Banjaluke.

Ekonomista udruženja SWOT Predrag Duduković smatra da je nesporno da je primjena tog sistema u posljednjih godinu-dvije dovela do jako dobre naplate tekućih prihoda Poreske uprave RS.

“Taj sistem je puno uticao na ažurnost i on ne dozvoljava da kao ranije neko može da ne prijavi ili ne plati poresku obavezu i po godinu dana i nikom ništa. Sada im prijeti blokada računa vrlo brzo nakon isteka roka za plaćanje obaveza. Moguće je da i dalje ima izuzetaka, ali ako se sistem primjenjuje onako kakav on jeste, ne može se desiti da neko šest mjeseci ne plati obaveze. To je po meni glavni razlog za povećanu naplatu javnih prihoda i ti pozitivni efekti informacionog sistema su nesporni, bez obzira na pitanja koliko je on trebalo da bude plaćen, koja imamo u javnosti. Bilo bi dobro da je to povećanje dominantno zbog povećane poslovne aktivnosti i rasta broja zaposlenih, ali realno, to nije u tolikom obimu uticalo” kaže on.

Automatski šalje opomene

“SAP je u Poreskoj upravi omogućio povezivanje, automatizaciju i optimizaciju procesa. Jedna od važnijih funkcionalnosti tog sistema je automatizacija procesa slanja opomena za podnošenje poreskih prijava i opomena za plaćanje poreskih obaveza. Omogućava i elektronsko podnošenje poreskih prijava, te onlajn registraciju korisnika naplate doprinosa. Pored toga, SAP pokriva i poresko knjigovodstvo, finansijsko računovodstvo, vođenje upravnih postupaka, upravljanje ljudskim resursima, informacionu bezbjednost…” objašnjava rukovodilac ovog projekta u “Prointeru” Bojan Stanković.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan

TRG KRAJINE: Otvorena “Zimska varoš”, manifestacija će trajati mjesec dana

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine turističku manifestaciju „Zimska varoš“, koja će trajati mjesec dana. „Građani će imati priliku da se u narednih mjesec dana ovdje zabave, pronađu neke ugostiteljske, turističke i trgovinske sadržaje – rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja ove manifestacije. Radojičić je rekao da će prvi put na

Grupa “Pravda za Davida” od sutra stranka pod imenom “Pokret pravde”

Osnivačka skupština političke organizacije “Pokret pravde” će biti održana sutra u Banjaluci.  “Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida“. U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe “Pravda za Davida”, čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18.