Vijesti 03.11.2017.

Pojačane kontrole: Policija češlja Vladine službene propusnice

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici Uprave za osiguranje lica i objekata MUP-a RS već sedmicama vrše pojačane kontrole ulaza u Administrativni centar Vlade RS i ispred njega, jer sumnjaju da pojedini Vladini službenici zloupotrebljavaju svoje propusnice.

Naime, Vladini službenici posjeduju elektronske legitimacije (propusnice) koje pokazuju prilikom ulaska privatnim vozilima na parking ispred Administrativnog centra, te ih, također, koriste i za “čekiranje” ulazeći u objekte Vlade. No, kako je sam parking prostor ispred zgrade Vlade skučen i prebukiran u odnosu na broj uposlenika, pojedinci su se, kako nezvanično saznajemo, dosjetili da svoje propusnice “prodaju” za parking mjesta, nakon čega su prijavili da su ih izgubili. Takve “izgubljene” propusnice se obavezno poništavaju, a autentični vlasnici su dobili nove, koje su nakon toga koristili isključivo za “čekiranje” i ulaz u Vladu.

S druge strane, novi vlasnici “izgubljenih” legitimacija ove propusnice su koristili isključivo za ulazak na parking prostor, te na taj način ni policija ni ostala odgovorna lica nisu mogla da znaju šta se dešava.

No, sumnja se, navodno, pojavila sasvim slučajno, nakon što je služba “pauka” bila prinuđena da skloni jedno nepropisno parkirano vozilo te je tom prilikom oštećeno drugo vozilo koje je stajalo u blizini.

Tako su počele ozbiljne provjere te je, kako smo saznali iz više izvora, policija u danima nakon toga pronašla nekoliko desetina poništenih legitimacija.

Iz MUP-a RS “Nezavisnim” su potvrdili da su, zajedno sa radnicima Službe za zajedničke poslove Vlade RS, izvršili kontrolu elektronskih propusnica “u cilju podizanja sigurnosti štićenog objekta Administrativnog centra i rješavanja problema nepropisnog parkiranja”, no navode da nisu pronađene “falsifikovane ili nevažeće kartice”.

“Do problema oko očitavanja kartica je dolazilo kod radnika koji prethodnog radnog dana nisu izvršili odjavljivanje u sistemu elektronske kontrole pristupa”, naveli su iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS, dodajući da u prethodnom periodu nisu prijavljivane zloupotrebe kartica.

Gotovo identična je i izjava Gorana Maričića, direktora Službe za zajedničke poslove Vlade RS, koji priznaje da ispred Administrativnog centra postoji problem zbog manjeg broja parking mjesta u odnosu na broj Vladinih službenika.

“Te kartice nisu bile lažne, već su pokazivale crveno svjetlo u čitaču kontrole. A razlog je taj jer se vlasnici tih kartica nisu odjavljivali s posla dan ranije”, navodi Maričić, koji kaže da radnici Službe “kontinuirano vrše pregled ulaska putem čitača da vide ima li zloupotreba”.

(Nezavisne)