Vijesti 30.04.2019.

POJAČANE KONTROLE TOKOM PRAZNIKA Inspektori na terenu, sindikat traži oštrije zakone

ČITANJE: 3 minute

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka Janko Kecman najavio je pojačane kontrole Tržišne inspekcije i Komunalne policije tokom republičkih praznika i istakao da će svi koji se ne budu pridržavali propisa o radnom vremenu biti sankcionisani.

Kecman je Srni rekao da 1. i 9. maja od ponoći do 24.00 časa mogu da rade pekare, dragstori, trgovinski objekti na autobuskoj i željezničkoj stanici i benzinskim pumpama, a trgovine pogrebnom opremom od 8.00 do 21.00 čas.

“Sutra, na Međunarodni praznik rada, u skladu sa zaključkom gradonačelnika, mimo odluke o određivanju radnog vremena, od 7.00 do 12.00 časova mogu da rade i prodajni objekti samostalnih preduzetnika koji se bave trgovinom na malo mesom i ribom”, naveo je Kecman.

On je istakao da je radno vrijeme poslovnih subjekata 2. maja regulisano kao rad nedjeljom.

“Na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja, od 7.00 do 12.00 časova mogu da rade prodavnice mještovite robe, prodajni objekti koji se bave trgovinom na malo mesom i ribom i prodajni objekti u kojima se obavlja trgovina na malo cvijećem /cvjećare/”, objasnio je Kecman.

On je dodao da su, prema republičkom Zakonu o praznicima, kazne za nepoštovanje odluke o radnom vremenu rigorozne.

Kecman je rekao da kazna za pravno lice iznosi 2.000 do 15.000 KM, da su za odgovorno lice u pravnom licu kazne od 150 do 2.000 KM, a za samostalne preduzetnike od 500 do 1.500 KM.

On je istakao da će ugostiteljski objekti raditi u skladu sa odlukom o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima na području grada Banjaluke.

Imajući u vidu da stižu praznici koje dosta građana provodi na otvorenom, Gradska uprava apelovala je da sugrađani budu pažljivi prilikom paljenja vatre, te da sav otpad nipošto ne ostavljaju u prirodi, već da ga sakupe i propisno odlože.

Iz banjalučkog gradskog Odjeljenja za opštu upravu saopšteno je da Gradska uprava neće raditi sutra i u četvrtak, 2. maja, te 9. maja, kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom.

Mišić: Nije dobro da nema alata za kontrolu

Republici Srpskoj je potreban represivniji zakon o inspekcijama, jer je to jedini način da nesavjesni poslodavci shvate da se radnici i država ne smiju potkradati i da je to kažnjivo, rekla je predsjednik republičkog Saveza sindikata Ranka Mišić.
“Sadašnja zakonska rješenja daju široke lepeze upozorenja, izricanja opomena, podnošenja prijava, a kada pogledate izvještaje Inspektorata Srpske, vidljivo je da je prisutno enormno kršenje zakona, a da su kazne mizerne”, navela je Mišićeva.

Govoreći o položaju radnika u Srpskoj, predsjednik Saveza sindikata Srpske je za “Glas Srpske”, povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada, istakla da je sa Vladom Srpske potpisan memorandum koji već daje prve rezultate.

“Uspjeli smo zajedničkim snagama doći do izjednačavanja plata u obrazovanju, policiji i pravosuđu. Potpisani su i neki pojedinačni kolektivni ugovori, utvrđena nova cijena rada, tako da ne možemo reći da stagniramo ili da se stanje pogoršalo. Intenzivno se radi i na izmjenama Zakona o radu, jer sadrži niz propusta. Te izmjene bi mogle doprinijeti da stanje bude popravljeno”, rekla je ona.

Mišićeva naglašava da treba imati na umu da je osnovni zadatak za stabilnost ekonomije – povećati plate i zadržati radnu snagu.

Ona je navela da je jedan od problema koji muče radnike i to što nema kolektivnih ugovora u realnom sektoru, osim telekomunikacija i komunalnih djelatnosti, te dodala da u tome prednjače oni koji nemaju ni formirmiran sindikat.

“Nesprovođenje zakonskih rješenja najčešće se odnosi na plate, godišnje odmore, naknade za prevoz, prekovremene sate. Nije dobro da Inspektorat i Poreska uprava nemaju alate da sve to prekontrolišu. Intenzivno radimo na donošenju novog zakona o inspekcijama koji je potreban, jer se radnici osjećaju nesigurno”, istakla je Mišićeva.

Ona je i dodala da i inspektori moraju imati bolje zakonske alate da kontrolišu i kazne poslodavce koji ne poštuju prava radnika.

(Srna)