Vijesti 04.11.2021.

POJAČANE MJERE SIGURNOSTI: Na suđenju krim tehničarima MUP-a bio i Davor Dragičević

ČITANJE: 2 minute

U Osnovnom sudu Banja Luka danas je nastavljeno suđenje kriminalističkim tehničarima MUP-a RS Zoranu Bošnjaku (45) i Mikici Marijancu (56) u predmetu “David Dragičević”, a ročištu je prvi put prisustvovao i otac ubijenog mladića Davor Dragičević.

Njegov, kao i dolazak nekoliko članova grupe “Pravda za Davida”, podiglo je mjere sigurnosti, pa je ispred zgrade suda, kao i u samoj sudnici, bio prisutan veći broj sudskih policajaca, piše faktor.ba.

Davor Dragičević je sve vrijeme tokom glavnog pretresa netremice pogledom pratio postupajućeg tužioca u ovom predmetu Dalibora Vreću, koji je ranije vodio i predmet ubistva njegovog sina dok ga nije preuzelo Tužilaštvo BiH, a posebno policijskog inspektora Sinišu Kojdića koji je bio na uviđaju nakon pronalaska Davidovog tijela u martu 2018. godine.

Na današnjem ročištu su, na poziv odbrane, svjedočili Kojdić, zatim vještak Zoran Obradović, te policijski inspektor Mirko Živković. Oni su i ranije svjedočili kao svjedoci tužilaštva.

Uoči početka ročišta, Davor Dragičević je izjavio kako je preko advokata dobio “nepristojnu ponudu” da ne tereti lično pojedince vrha MUP-a RS, nego institucije.

– Institucije RS će na kraju platiti veliku cijenu, a pojedinci još veću – rekao je Dragičević.

Poručio je i da će se na Tužilaštvo BiH, a koje je preuzelo slučaj “Dragičević”, “okomiti” gore nego na institucije RS ako ne bude rezultata.

Optužnicu protiv dvojice krim tehničara podiglo je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka. Terete ih da su bacili Dragičevićev donji veš, a koji je nakon obdukcije prebačen u depozit Policijske uprave Banja Luka.

Tužioci su naveli da su Bošnjak i Marijanac optuženi za krivično djelo “sprečavanje dokazivanja”, odnosno da su “u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili predmet koji služi kao dokaz”.

(SB)