Svijet 11.01.2022.

POJAČANE MJERE U AUSTRIJI: Porast broja novozaraženih, najviše u Beču

ČITANJE: 1 minuta

U Austriji su danas na snagu stupile pojačane mjere protiv pandemije virusa korona koje uključuju obavezne kontrole pristupa maloprodaji samo vacinisanim ili osobama koje su preboljele kovid, te obavezu nošenja maski FFP2 i razmak na otvorenom.

U Austriji je protekla 24 časa potvrđeno 11.516 novih slučajeva zaraze, a najveći porast je u Beču, koji bilježi novi rekord sa gotovo 3.500 zaraženih.

Vlasnici maloprodajnih objekata dužni su kontrolisati dokaze o vakcinisanju ili preboljenom kovidu, najkasnije prilikom plaćanja. Pravilo 2G, odnosno ulaz samo za vakcinisane i one koji su prebolovali je na snazi već duže vrijeme, a od danas su obavezne i kontrole.

U slučaju nepridržavanja kontrola, vlasnicima trgovina prijete kazne i do 3.600 evra, prenosi javni servis ORF.

Predstavnici maloprodaje usprotivili su se kontroli s obzirom na to da je za tu mjeru potrebno i dodatno osoblje.

U mnogim trgovačkim centrima kupce kontrolišu samo jednom pri ulazu tako da se izbjegne kontrola pri ulazu u svaku pojedinu trgovinu.

Nevakcinisanima je i dalje zabranjen pristup trgovinama koje ne prodaju osnovne artikle, poput supermarketa ili drogerija.

Istovremeno je na snagu stupila i mjera obaveznog nošenja maski FFP2 i na otvorenom, ako razmak između osoba nije veći od dva metra, koja će ostati na snazi najmanje do 20. januara, a od te su mjere izuzeti članovi istog domaćinstva i bliži srodnici.

(Srna/SB)

Oznake: austrija, mjere