Region 24.05.2022.

Pojavila se i navodna treća supruga Muamera Zukorlića

ČITANJE: 2 minute

Pola godine od smrti bivšeg sandžačkog muftije Muamera Zukorlića ne stišava se bura i rasprava među njegovim nasljednicima.

Ostavština Muamera Zukorlića, prije svega univierzitet koji je osnovao, ali i druga imovina u žižu javnosti dolaze od prije nekoliko mjeseci, a naročito nakon nedavnog obavljanja obdukcije preminulog Zukorlića.

Muftija Zukorlić je, opće je poznato imao dvije žene. Prvi brak sklopio je s palestinkom Umejom s kojom ima sina Usamu, koji je nastavio voditi političku stranku koju je njegov otac osnovao. Međutim Zukorlić je imao i drugu suprugu, Elmu Elfić s kojom je imao četvero djece. Elfić je bila zaposlena kao direktorica privatnog univerziteta koji je muftija osnovao u Novom Pazaru.

Nakon njegove smrti u javnost su isplivale nesuglasile u porodici i prijepor između njegovo najstarijeg sina Usame i njegove druge supruge. Jedan od problem aje način funkcionisanja i upravljanje spomenutim univerzitetom. Usama Zukorlić tvrdi da je muftijinom smrti zaleđen i status koji je na univerzitetu imala Elfić, no ona tvrdi da i dalje ima upravljačka prava.

Poseban problem je nastao nakon što je Elfić saopćila da uopće nije imala informaciju da je pokrenuta procedura istrage i obdukcije njenog muža, što je organizirao njegov najstariji sin.

I u jeku svojevrsne borbe za muftijin emanet (ostavština), što je u Sandžaku postala dominantna tema, nedavno se pojavila nova informacija. Naime, navodno postoji i treća supruga Muamera Zukorlića. Mediji u Srbiji pišu d aje riječ o novinarki Belkisi Crnovršanin (1991), koja je, opet navodno u novopazarskom sudu tražila svoja prava kao žena s kojom je muftija bio u šerijatskom braku.

Tim povodom oglasila se i muftijina druga supruga Elma Elfić.

“Za života, u javnosti je ponosno demonstrirao gdje se ko nalazio u njegovom životu, zato nemam potrebe nikome da se ni poslovno ni privatno dokazujem i ispunjavam emanete. Sve što je zhtjevao ispunila sam za vrijeme njegovog života. Što se tiče novonastale situacije, ubjeđena sam, ukoliko je istina, da je Muftija ispoštovao sve šerijatske principe i shodno tome treba donositi odluke”, napisala je između ostalog Elfić.

Podsjetimo, Muamer Zukorlić preminuo je 6. novembra 2021. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elma Elfić Zukorlić (@elf_zu)

(E.M)