Svijet 19.10.2021.

Pojavio se “nasljednik” delta soja

ČITANJE: 3 minute

Naučnici sa zebnjom prate “nasljednika delta soja korona virusa”, koji je odgovoran za sve veći broj slučajeva Kovida-19 u Velikoj Britaniji, a koji bi mogao da bude zarazniji od delta varijante.

Ovu varijantu, imenovanu kao AY.4.2 tek nedavno su prepoznali virusolozi koji prate genetske promjene delta soja, ali ona već čini gotovo 10% slučajeva u Velikoj Britaniji, prenosi “Telegraf.rs”.

Kako je navedeno, broj slučajeva oboljelih od ove varijante virusa brzo raste, ali ne toliko kao originalna varijanta, odnosno od delta soja koji je početkom godine stigao iz Indije u Britaniju.

Džefri Baret, direktor na institutu u Kembridžu i Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku u Londonu, kažu da se varijanta AY.4.2 za 10 do 15 odsto lakše prenosi nego originalni delta soj, koji je dominirao širom svijeta.

“Ako se preliminarni rezultati potvrde, AY.4.2 bi mogao da bude najzarazniji soj korona virusa od početka pandemije”, rekao je Balu i dodao da je u ovoj fazi potreban oprez.

Nova varijanta će, kaže Balu, vjerovatno biti obilježena kao “soj pod istragom”, dok SZO ne odredi ime grčkog alfabeta.

Pojedini stručnjaci iz SAD su novi soj povezali sa velikim brojem novooboljelih, hospotalizovanih i preminulih osoba od korona virusa u Velikoj Britaniji, mnogo većim nego u ostalim dijelovima Evrope.

Britanija je u ponedjeljak objavila da je broj pozitivnih slučajeva korona virusa 49.156, što je najveći broj još od jula mjeseca. U proteklih sedam dana broj novooboljelih rastao je svakodnevno za po 16 procenata.

“Jasno je da ćemo pratiti ove slučajeve”, rekao je portparol premijera Velike Britanije i dodao da se unaprijed znalo da će naredni mjeseci biti izazovni.

“Program vakcinacije će i dalje biti naša prva linija odbrane, zajedno sa mjerama, testiranjem i preporukama za očuvanje javnog zdravlja”, rekao je on.

Skot Gotlieb, bivši zvaničnik Američke uprave za hranu i lijekove objavio je na društvenoj mreži Twitter da su potrebna hitna istraživanja, kako bi se utvrdilo da li je nova varijanta lakše prenosiva.

Britanski stručnjaci kažu da je istraživanje već u toku, a Baret navodi da iako novi soj može otežati stvari, to ne objašnjava povećan broj slučajeva u Velikoj Britaniji.

Broj slučajeva u ovoj zemlji raste zbog nepridržavanja mjera, kao što su nošenje maski, socijalno distanciranje i rad od kuće.

“Upotreba izraza ‘delta plus’ izazvala je veliku zabunu i treba je izbjegavati”, dodao je Baret.

AY.4.2 je jedna od 45 podvarijanti delta virusa zabilježenih širom svijeta. Ona ima dvije karakteristične mutacije, nazvane Y145H i A222V, u spajk proteinu kojima virus zaražava ljudske ćelije.

“Obje mutacije zabilježene su pojedinačno u prethodnim varijantama korona virusa i nisu bile okarakterisane kao nešto zabrinjavajuće”, rekao je Balu i dodao da nije jasno zbog čega bi one delta varijantu činile zaraznijom.

“Ne čini se da bi ove mutacije mogle da zaobilaze imunitet, imaju veću prenosivost ili virulenciju”, kazao je on.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kembridž univerzitetu rekao je da je teško predvidjeti uticaj pojedinačnih mutacija na ponašanje virusa, jer one utiču i na oblik i ponašanje spajk proteina na način koji naučnici još uvijek ne razumiju.

“Zaista ne znamo kako je sam delta soj toliko zarazan”, rekao je on.

(B.M)