Vijesti 16.03.2016.

Pojedini odbornici u skupštini Banjaluke više govore djelima nego diskusijama

ČITANJE: 2 minute
skupstina banjaluka
Pojedini odbornici u gradskoj Skupštini nerado se javljaju za učešće u diskusijama i raspravama tokom sjednica. Nije mali broj onih koji su se u prethodne tri godine rada sadašnjeg saziva gradskog parlamenta jednom ili nijednom javili za riječ.

Tvrde da djelima žele više da pomognu narodu nego diskusijama. Takav stav zastupa odbornik najvećeg kluba u gradskom parlamentu SNSD-a Nenad Grbić.

– Znate kako kažu, nekada je neizgovorena riječ zlatna. Radije ću na terenu pomoći onima kojima je to potrebno ako je to u mojoj moći nego da pričam u skupštinskoj sali – objasnio je Grbić.

Njegov stranački kolega koji se takođe nije mogao čuti na zasjedanjima Darko Sabljić rekao je da ima onih koji puno pričaju, a premalo rade.

– Previše je politikantstva u skupštinskim diskusijama. Radije koristim svoje vrijeme da riješim probleme građana, pogotovo kao predstavnik MZ Kočićev vijenac. U posljednje tri godine taj dio grada je dobio ambulantu, mini-kotlovnicu, rekonstruisanu ulicu Skendera Kulenovića i rasvjetu u kompletnom naselju – kazao je Sabljić.

Član Kluba nezavisnih odbornika Ranko Baroš objasnio je da ima razlog što se ne javlja za riječ.

– Skupština grada je velika neistinita scena. Većina odbornika se javlja radi svog imidža i zato što se bore za svoje lične interese. Iza scene sam se izborio za rješavanje mnogih problema i radije pokušavam u praksi da pomognem, a ne da pričam na sjednicama – kazao je Baroš.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban rekao je da bez odborničkih rasprava Skupština ne bi imala smisla.

– Naravno da rasprava nije uvijek konstruktivna, ali bez obzira na to, ne može se reći da je u Skupštini preovladavala “prazna priča”. Bilo je konstruktivnih prijedloga koji su doveli do zaključaka koji su rješavali probleme građana, davali obaveze odbornicima, gradonačelniku i Gradskoj upravi – naveo je Balaban.

Smatra da nečija priča ili nejavljanje za riječ ne predstavljaju mjerilo doprinosa pojedinih odbornika, odnosno koliko i na koji način oni zadovoljavaju potrebe građana te štite i brane javni interes.

– Vrlo je važno vidjeti kako se odbornici ponašaju između zasjedanja, koliko su aktivni kada su, na primjer, u pitanju javne rasprave o budžetu koje bi trebalo da pokažu koje potrebe građana će biti uzete u obzir. Tu je važno primijetiti aktivnost odbornika – kazao je Balaban.

Nema statistike

Budimir Balaban je rekao da ne postoji precizna evidencija o tome koliko su se puta pojedini odbornici javljali za riječ na sjednicama gradskog parlamenta.

– Tehnika koju koristimo u Skupštini grada je zastarjela i nema bazu podataka koja bi to pokazala. Morali bismo na osnovu tonskih i video-zapisa ručno prebrojavati javljanja na svakom zasjedanju posebno – kazao je Balaban.

(Glas Srpske)