Sport 13.12.2022.

POKAZALI ZA KOGA ĆE NAVIJATI: U Novom Pazaru istakli zastavu Maroka na gradskoj tvrđavi

ČITANJE: 3 minute

Ljubitelji fudbala u Novom Pazaru istakli su zastavu Maroka na gradskoj tvrđavi i jasno pokazali za koga će navijati do kraja Mundijala u Kataru.

Novopazarci su s velikom pažnjom pratili dosadašnji tok Mundijala, a u ugostiteljskim obektima se tokom mečeva uvijek tražilo mjesto više. Tako su stanovnici grada na obalama rijeka Raške i Jošanice prvo navijali za Srbiju pa redom za komšije, reprezentaciju Hrvatske, Saudijsku Arabiju, Japan, Njemačku, Portugal… Malo ko je na samom početku Mundijala poklanjao pažnju timu Maroka i vjerovao u njihov podvig, prenijela je agencija “Anadolija”.

Već remijem s vicešampionom svijeta, fudbaleri Maroka počeli su da privlače pažnju sportske javnosti u Novom Pazaru. Pobjede nad Belgijom i Kanadom i plasman među šesnaest najboljih ekipa, slavlje fudbalera s njihovim porodicama i zastavama Palestine bili su dovoljni da Maroko stekne hiljade navijača u gradu na jugozapadu Srbije. Pobjede nad Španijom i Portugalom i istorijski uspjeh doveli su do toga da u Novom Pazaru ljubitelji fudbala navijaju da Maroko postane novi osvajač Svjetskog prvenstva.

Tako je danas nepoznata grupa ljubitelja i navijača reprezentacije Maroka u Novom Pazaru na Novopazarskoj tvrđavi poznatoj kao “Bedem” okačila zastavu Maroka, dugačku više od sedam i široku više od pet metara, kako bi poslali poruku podrške pred sutrašnji polufinalni meč koji Maroko igra protiv aktuelnog prvaka svijeta, reprezentacije Francuske.

Novopazarci s kojima smo razgovarali jednoglasni su u tome koga podržavaju i za koju reprezentaciju navijaju u polufinalnim mečevima Svjetskog prvenstva u Kataru.

“Za Maroko se ne navija samo zato jer su naša braća po vjeri, već i zato što su tako dobar tim. Kod njih nema sujete, to je ekipa i vjerujem da će ih nagrada sa za sve što su prikazali stići najprije u polufinalu s Francuzima, a potom i u finalu vjerujem s Hrvatskom. Moji prijatelji na društvenim mrežama i ja ovih dana masovno dijelimo sadržaje u vezi reprezentacije Maroka. Baš su nas sve kupili onim što su na terenu i van njega. Navijamo srcem za Maroko”, rekao je Novopazarac Dženis Hoćanin.

Njegov sugrađanin Amer Crnovšanin smatra da su hit Mundijala.

“Reprezentativci Maroka postali su simbol pravih vrijednosti i borbe za Palestinu. Njihovi rezultati posljedica su discipline i igre postignute uz pomoć trenera Valida Regraguia. Sve je fascinantno u vezi s njima, ogromna podrške navijača i porodice. Njima titula nije daleko. Mislim da 95 posto sportske javnosti i ljubitelja fudbala u Novom Pazaru navija za momke iz Maroka”, rekao je Crnovršanin.

Mervan Halitović nije vjerovao da Maroko može dalje nakon utakmica u grupi, ali da su prava senzacija.

“Pokazali su mnogo toga u igri, ali i u odnosu prema timu, zemlji, navijačima, porodicama… Navijam za njih da osvoje titulu”, rekao je Halitović.

Prvo polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru igraju večeras u 20 sati Argentina i Hrvatska, a drugi polufinalni meč u kom se sastaju Francuska i Maroko igra se u srijedu na stadionu Al Bayt s početkom u 20 sati, prenosi mondo.ba.

(SB)