Magazin 25.05.2020.

POKLON PUBLICI: Violinisti iz Muzičke škole prestižna takmičenja zamijenili onlajn koncertom

ČITANJE: 3 minute

Časove u školi, nastupe na raznim koncertima, ali i zavidne rezultate na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, violinisti iz banjalučke muzičke škole “Vlado Milošević” u toku dvomjesečnog karantinskog perioda zamijenili su virtuelnim koncertima iz svog doma, koje je za mališane, ali i sve ljubitelje ovog muzičkog instrumenta pripredila profesorka Jovanka Roćenović.

Ove godine, obustavljanje nastave sprječilo je mlade violiniste iz Banjaluke da svoje umjeće pokaži i na nekom većem takmičenju, pa su onlajn koncerti bili jedinstvena prilika da svoje dosadašnja znanja predstave publici.

Organizovanjem onlajn koncerta, profesorka Roćenović željela je da javnosti skrene pažnju na način na koji su se prosvjetni radnici koji  predaju muzičke instrumente  i učenici prilagodili novonastaloj situaciji, a da pri tome nisu zapostavili ni svoju publiku.

“Učenici iz moje klase godinama unazade se ističu nastupima na raznim koncertima. ali i rezultatima na domaćim i međunarodnim takmičenjima, gdje su osvajali isključivo prve nagrade. Ovim istupanjem u javnost ja ustvari želim da skrenem pažnju na nas profesore koji predajemo instrumente i naše učenike, kao i na način na koji smo se nosili sa ovom situacijom”, rekla nam je profesorka Roćenović.

Ona dodaje da je školska godina u muzičkoj školi veoma dinamična, te da se učenici konstantno pripremaju za javne nastupe, a posebno za veoma bitna takmičenja.

“Krajem februara mjeseca mi smo imali školsko takmičenje, koje predstavlja jednu vrstu selekcije za dalja takmičenja, gdje su se moji učenici izdvoljili kao pobjednici kategorija na šta sam veoma ponosna. Neposredno pred odlazak na nekoliko većih takmičenja, desio se ovaj prekid nastave i mi smo ostali uskraćeni za to iskustvo. Našli smo se u situaciji koju nismo mogli ni da zamislimo, niti smo bili pripremljeni na ovo, međutim,brzo smo se organizovali. Koristeći razne vrste video poziva nastavili smo sa časovima. Ja sam kao profesor fascinirana snagom koju su moji učenici pokazali. Svjesna sam koliko su bili opterećeni obavezama za osnovnu školu, uskraćeni za druženja, izlaske na otvoreno i koliko to može negativno da utiče na djecu. Međutim, za časove violine svi su uvijek bili raspoloženi. Čak mislim da im je to predstavljalo jednu vrstu relaksacije”, dodaje Jovanka Roćenović.

Ona ističe da je ovaj period dvomjesečne pauze i boravka u zatvorenom pokazao koliko je bavljenje ovom vrstom muzike i sviranje instrumenata pozitivno utiče na razvoj djece.

“Prevazilazeći sve tehničke probleme koji su nam se nametnuli, uspjeli smo održati kvalitetan kontinuitet u radu. Kao rezultat toga nastao je online koncert mojih učenika. Mi smo navikli da je mjesec maj bogat koncertnim aktivnostima i to nam je nedostajalo. U nemogućnosti da organizujemo koncert uživo odlučili smo da se na ovaj način predstavimo publici. Ja, kao profesor sam prezadovoljna sa svime što smo u ovom periodu izolacije napravili, ali sa nestrpljenjem očekujem normalizaciju stanja i kontakt uživo, jer je to u našem poslu nezamjenjivo.”, zaključuje Roćenović.

Profesorka je još jednom podsjetila da se radi o izuzetnim učenicima, te da su svi oni višestruki dobitnici prvih nagrada na takmičenjima, te da su ideju o realizaciji ovakvog vida koncerta vrlo rado prihvatili.

Video koncerta možete pogledati u nastavku.

(Nevena Stanojević, banjaluka.net)