Politika 23.01.2019.

POKREĆU PROCEDURU: SDA podnosi zahtjev Ustavnom sudu BiH za promjenu imena Republike Srpske

ČITANJE: 9 minuta

Stranka demokratske akcije saopštila je da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

“Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišteno u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH”, tvrde u ovoj stranci.

Kako dodaju u SDA, po Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko Disktrikt

“To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni”, dodaje se u saopštenju SDA.

Zaključuje se da će stoga ova stranka pokrenuti proceduru za “usklađivanje naziva Republike Srpske sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda”.

Cvijanović: SDA se opasno poigrava sa BiH

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da se SDA opasno poigrava sa BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu SDA da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, Cvijanovićeva je rekla da SDA možda djeluje da udaraju po Republici Srpskoj, ali to nije tako.

“Blokirali su konstituisanje Savjeta ministara, iako se, doduše pretvaraju da će poštovati princip da pobjedničke partije formiraju vlast na nivou BiH. Blokirali su put ka EU uslovljavajući ga aktivacijom MAP-a i NATO, iako u okviru EU postoje neutralne zemlje koje nisu u NATO članstvu”, navela je predsjednik Srpske.

Ona je naglasila da je ova apelacija još jedan dokaz neprijateljstva prema Republici Srpskoj i odsustva trpeljivosti ili tolerancije po čemu su, inače,  poznati političko Sarajevo i SDA.

“To će naravno dodatno motivisati političku i narodnu volju u Republici Srpskoj da se branimo od nasrtaja te vrste. U ovom momentu postoji milion stvari koje se moraju uraditi u BiH i na ekonomsko-socijalnom planu i na evrpskom putu, ali su u SDA odlučili da se bave temama koje podižu temperaturu i dodatno razjedinjavaju BiH na unutrašnjem planu i produbljuju nepovjerenje između konstitutivnih naroda”, rekla je Cvijanovićeva.

Osim toga, kaže predsjednik Srpske, SDA koja se kao zaklinje u Dejton, napada ovim činom ono što je Dejtonskim sporazumom priznato i verifikovano, a to je Republika Srpska.

Pavić: RS će postojati, sviđalo se nekome ili ne

Marko Pavić, predsjednik DNS reagovao je povodom najave Stranke demokratske akcije da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

“Pokretanje te inicijative i sličnih inicijativa koje su pokretane protiv Republike Srpske ne doprinose ni pomirenju, ni napretku, ni ekonomiji ni bilo čemu onom što ljudima treba, naglasio je Pavić u izjavi za “Nezavisne”

Kako je naveo, ovo šteti dogovoru, razgovoru, napretku.

“Stalno traže nešto što je protiv RS, a nikad se nije pokrenulo nešto da tri naroda i dva entiteta zajedno rade. Ovo je samo još jedan potez gdje se nesređeni odnosi u FBiH i nemogućnost formiranja vlasti tamo žele prebaciti na RS”, naglasio je predsjednik DNS-a.

“RS će postojati bez obzira da li se to nekom sviđalo ili ne sviđalo. Vi znate da je naziv RS usklađen s međunarodnim faktorom i tu nema nikakve potrebe da bilo ko bude zabrinut da se bilo šta može napraviti protiv RS”, riječi su Marka Pavića.

Čubrilović: SDA će snositi svu odgovornost za posljedice radikalizma i neodgovornosti

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio je danas da je najava Stranke demokratske akcije (SDA) da će, preko svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske provokatorska i da predstavlja rušenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Navodi SDA da je naziv Republika Srpska korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smiješni jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da provedu odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federacija BiH”, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da se o nazivima Republike Srpske i Federacije BiH odlučivalo 1995. godine u Dejtonu i da su potpisivanjem Međunarodnog mirovnog sporazuma svi pristali, kako na unutrašnje uređenje BiH, tako i na naziv Republika Srpska koja je kao takva verifikovana u Ustavu BiH kao sastavnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazum.

“Potezati danas u dnevno-političke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje Ustava BiH, nakon čega više niko ne bi mogao da predvidi razvoj situacije. Srpski narod izborio je pravo na Republiku Srpsku i od toga nikada neće odustati. Ime Republika Srpska prihvatila je Narodna skupština Republike Srpske na zasjedanju u Bijeljini, 14. septembra 1992. godine, a svojim potpisima verifikovali su ga akteri Mirovnog sporazuma u Dejtonu i niko, osim građana Republike Srpske, nema pravo da o tome odlučuje”, rekao je predsjednik Narodne skupštine.

On je dodao da bi eventualno stavljanje takve incijative na dnevni red Ustavnog suda BiH bilo jasan znak da je projekat zvani Bosna i Hercegovina prestao da postoji, jer bi time bio srušen Ustav na kojem počiva i više ne bi bilo zajedničkog suživota dva ravnopravna entiteta.

“Zbog svega toga, onaj ko svojim inicjativama najavljuje rušenje kompromisnog Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, snosi direktnu odgovornost za sve moguće posljedice takve radikalne i neodgovorne politike”, zaključio je Čubrilović.

Borenović: Užasna namjera, vodi u ozbiljnu krizu

Branislav Borenović, predsjednik PDP, rekao je danas za “Nezavisne” da je namjera SDA užasna i da nas vodi u ozbiljnu krizu.

“Potpuno osuđujemo takve političke zlonamjerne igre SDA i to pokazuje da sa tom strankom ne treba više imati nikakvog političkog ili bilo kakvog drugog posla. Sa ljudima koji mrze RS nema nikakvih ni razgovora ni dogovora ni bilo čega. Pozivamo ih da prestanu”, rekao je Borenović povodom najave Stranke demokratske akcije da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva RS.

Dodao je da je RS međunarodno priznata kroz Dejtonski sporazum i to je činjenica koja je prihvaćena već 27 godina.

“Od Dejtonskog sporazuma prošlo je 24 godine i to ne može više niko osporiti. Niko nikada neće moći promijeniti ime RS bez njene volje i volje njenog naroda. U moru silnih problema u kojima se BIH nalazi otvarati ovakve rasprave stvarno pokazuju jednu užasnu namjeru onih koji to čine”, istakao je Borenović.

Govedarica: Potez za svaku osudu, cilj vještačka kriza

Vukota Govedarica, predsjednik SDS – a, reagovao je povodom najave Stranke demokratske akcije da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

“Ovaj potez je za svaku osudu. Logično pitanje šta je cilj? Po meni, cilj im je izazivanje vještačke krize koja u BiH može izazvati opasnu političku nestabilnost. Umjesto toga, trebalo bi raditi na stvaranju boljeg života građana, jačanje privrede, zaustavljanje iseljavanja, borbi protiv kriminogenih struktura koje su zarobile državu”, rekao je Govedarica danas za “Nezavsine”.

Dodaju da je ime Republika Srpska zaštićeno Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je ugovor koji ima međunarodnog karaktera.

“Za ovaj ugovor su garancije dale velike sile i niko to ne može osporiti ma kako pokušavao. Iskren da budem, mislio sam da je nakon jučerašnjeg sastanka SNSD i SDA napravljen dogovor kako će se krenuti naprijed, a izgleda da su se samo dogovorili da dalje jačaju nestabilnost i konfrontacije i da skrenu pažnju javnosti od životnih pitanja na potpuno drugi kolosjek”, istakao je Govedarica.

Stevandić: Nastavljaju Alijinim putem, spremni da žrtvuju mir u BiH

Namjera SDA da pred Ustavnim sudom BiH osporava ime RS moguće je tumačiti na dva načina, smatra predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH Nenad Stevandić.

– Ili je riječ o alibiju pred vlastitim biračima jer ne mogu ni sa kim drugim da formiraju Savjet ministara BiH osim sa SNSD, ili je po srijedi nešto veoma opasno. To je onaj put kojim je krenuo Alija Izetbegović kada je rekao da će žrtvovati mir za BiH. Što se nas u Republici Srpskoj tiče, dobro je ukoliko bude neko pametan u Ustavnom sudu BiH pa odbaci takvu glupost. Ako te pameti ne bude, kao u slučaju 9. januara, biće to još jedna od odluka koje je nemoguće izvršiti – kaže Stevandić za Srpskainfo.

Selak: Retorika iz prošlog vremena

Reagujući na najavu SDA o preispitivanju naziva RS pred Ustavnim sudom BiH, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i član Glavnog odbora Socijalističke partije Goran Selak izjavio je da bi predstavnicima SDA bilo mnogo pametnije da retoriku sukoba ostave u prošlom vremenu, gdje i pripada, a da umjesto Republike Srpske, počnu da preispituju načine kako da poboljšaju kvalitet života narodu koji ih je birao.

– Ukoliko SDA i njihovi predstavnici u državnim institucijama nemaju pametnijeg i prečeg posla od preispitivanja naziva Republike Srpske, slobodno neka preispituju. Na kraju će ionako doći do zaključka da je Republika Srpska realnost, sa kojom bi najbolje bilo da se pomire i da se okrenu radu i saradnji sa drugima, umjesto što stalno insistiraju na sukobu. Čitava ta retorika je iz nekog prošlog vremena, kada su visoki predstavnici ispunjavali sve njihove hirove, kao razmaženoj djeci. Međutim, to vrijeme je nepovratno prošlo. Mnogo bolje bi bilo kada bi počeli da preispituju način na koji mogu da obezbijede dostojan život onima koji su ih birali – istakao je Selak.

(nezavisne.com, srpskainfo.com)