Region 12.05.2022.

POKRENULA BURU: Veliki skupovi podrške Mireli Čavajdi u više gradova Hrvatske

ČITANJE: 3 minute

Danas se u više hrvatskih gradova održava prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

Osim u Zagrebu, građani i građanke prosvjeduju u Puli, Sisku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli.

Prosvjedi u svim gradovima počeli su u 18 sati, a potaknuti su slučajem uskraćivanja zdravstvene skrbi Mireli Čavajdi u zdravstvenim ustanovama u Zagrebu, koja je uslijed teške situacije hrabro progovorila o svom stravičnom iskustvu, omalovažavanju te maltretiranju u sustavu javnog zdravstva i time pokrenula lavinu solidarnosti.

Aktivistkinja Sanja Sarnavka pročitala emotivno pismo Mirele Čavajde.

“Ima nas! Nećemo dozvoliti da se ijednoj ženi dogodi Mirelina priča. Prislit ćemo zdravstvo da poštuje žene!”, poručila je Sarnavka.

“Dragi ljudi, hvala vam što ste došli pokazati da ova zemlja ima ljudsko lice. Što ste iskazivali empatiju, brigu, odlučnost i borbenost. Što ste ljutnju i bijes usmjerili u konstruktivan otpor, institucije su ženama okrenule leđa. Mi nismo i nećemo!”, poručio je jedan od organizatora, prenosi Dnevnik.hr.

Prikupljeno je za Mirelu Čavajdu 269.836 kuna do sada, dodao je. “Time ste pokazali srednji prst Vladi”, dodao je. Nakon toga se čuo gromoglasan pljesak u znak podrške Čavajdi.

“Svi Beroši i Ćorići trebaju znati da laži i manipulacije neće proći”, istaknuo je.

Prethodno, kada je pročitano pismo žene koje je zahvalila ministru Berošu jer je njezinom sinu odbijena doznaka za uređaj za kisik, prolomili su se zvižduci i povici: “Ostavka, ostavka!”

Na prosvjed je stigla i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, koja je uoči prosvjeda dala izjavu novinarima rekavši da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bi svi djelovali odgovorno i provodili zakone.

“Zakon koji imamo nije ni najliberalniji ni najrigidniji i sve što bismo dodatno rješavali samo bi ga moderniziralo. Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove”, rekla je i poručila kako su članovi Vlade i premijer rekli puno po tom pitanju, “i stoga – pustite nas da odradimo svoje”.

Na pitanje je li dio odgovornosti i na ovoj Vladi jer zdravstvene ustanove ne pružaju zdravstvene usluge koje bi trebale nije direktno odgovorila nego je rekla da treba inzistirati na tome da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna u nerazvijenim krajevima Hrvatske i u Zagrebu “i na tome ćemo raditi”, prenosi Index.

Mirela Čavajda, trudnica u 6. mjesecu trudnoće kojoj su hrvatske bolnice sve do jučer odbijale dopustiti pobačaj, iako dijete ima veliki tumor na mozgu zbog kojeg će vjerojatno umrijeti ili živjeti kao biljka, napisala je i potresno pismo javnosti.

(SB)

Oznake: Mirela Čavajda