Vijesti 04.12.2020.

Pokrenuta akcija za pomoć 11-očlanoj porodici Kokić

ČITANJE: 2 minute

U vrijeme božićnog posta poznati košarkaš Nikola Mirotić šutiraće trojke za ugroženu porodicu Kokić, iz Podnovlja kod Doboja.

Akciju za Kokiće pokrenula je Humanitarna organizacije “Srbi za Srbe”, s namjerom da prikupe novac za gradnju kuće ovoj višečlanoj porodici. U porodici Kokić odrasta devetoro mališana, koji još nemaju svoj dom.

Kokići osam godina žive u kući koja nije njihova, već im je data na čuvanje. Nije uslovna, ali bolje nemaju. Јoš veća nevolja je što svaki čas vlasnik može da zatraži da je napuste. Traže rješenje, ali su im vezane.

Otac Željko Kokić ističe da, ukoliko bi pronašli neki plac, moglo bi se razmišljati o izgradnji kuće. Za njihovu muku saznali su i u Humanitarnoj organizaciji “Srbi za Srbe” koji su i pokrenuli akciju za gradnju kuće.

– Јa se nadam da će akcija biti realizovana, bar su nam tako obećali – dodaje Željko.

Među devetoro djece najstarije ima 19, a najmlađe dvije godine. Četiri su đaka, dok jedni odlaze u školu, drugi se vraćaju. Majka Slađana ih dočekuje i ispraća, brine o svima i ništa joj ne pada teško.

– Kada prođe mjesec onda se zapitamo kako smo izdržali, pa onda idemo dalje u drugi mjesec. Borimo se, moramo, jer djeca moraju da imaju, ne smije ništa da im fali za školu, garderobu, obuću… – kaže majka Slađana.

Suprug radi na dnevnicu, ona zasije baštu i tako prehranjuju porodicu. Imaju oko 500 maraka socijalnog primanja. Pomogao im je, kaže Slađana, gradonačelnik Doboja, ali i Veterani Petog odreda policije.

Kuća u kojoj žive bila je zapuštena, pa su je doveli u red koliko su mogli. Kupatilo nisu uspjeli da sagrade, nemaju ni vodu, pa su prinuđeni da je donose. Navikli su svoje brige da dijele među sobom i kad ih pitate šta im treba, riječi zastanu u grlu. Bitno je, kažu, samo da su djeca zdrava i porodica na okupu.

(RTRS)