Region 09.07.2024.

POKRENUTA ISTRAGA: Muškarac preminuo nakon uklanjanja hemoroida na privatnoj klinici u Beogradu

ČITANJE: 2 minute

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv lekara poliklinike “011 Medical Team-Beograd” Zorana K. (54) zbog sumnje da je pri pružanju ljekarske pomoći očigledno nesavjesno postupao, usljed čega je 30. decembra 2023. godine nastupila smrt oštećenog N. B. (39).

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom se na teret stavlja krivično djelo teška djela protiv zdravlja ljudi, za koje je zaprijećena kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Osnovi sumnje da je Zoran K. izvršio navedeno krivično djelo proizlaze iz krivične prijave porodice oštećenog, izveštaja Ministarstva zdravlja, obdukcionog nalaza i sudsko-medicinskog veštačenja Medicinskog fakukteta Univerziteta u Nišu, priložene ljekarske dokumentacije kao i drugih materijalnih dokaza.

Saslušanje osumnjičenog bilo je zakazano za danas, ali je odloženo za kraj avgusta, na molbu branioca osumnjičenog.

Takođe u toku istrage biće ispitan u svojstvu svjedoka predstavnik porodice oštećenog i biće preduzete druge dokazne radnje neophodne za donošenje odluke.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, postoje osnovi sumnje da je Zoran K. 26. decembra 2023. godine u stanju uračunljivosti, pri čemu je bio svjestan da svojim postupanjem može učiniti djelo, pa je na to pristao, kao ljekar pri pružanju ljekarske pomoći očigledno nesavjesno postupao.

On je, kako se sumnja, izvršio operativno liječenje hemoroidalnih čvorova kod oštećenog u uslovima opšte anestezije i to neadekvatnom upotrebom lasera, usled čega je po okončanju zahvata i buđenja iz anestezije oštećeni N. B. trpeo jake bolove i bio lošeg opšteg zdravstvenog stanja, ali je uprkos tome pušten na kućno liječenje oko 18 časova.

U toku noći i narednog dana zdravstveno stanje N. B. se sve više pogoršavalo uz visoku temperaturu, stomačne tegobe i jake bolove, o čemu je osumnjičeni bio obavješten od strane N. B. i članova njegove porodice, ali nije izvršio neposredan hitan pregled, iako je na to upućivalo stanje oštećenog, a radi utvrđivanja razloga za nastanak prisutnih tegoba koje značajno odudaraju od očekivanog nalaza za postoperativni tok i preduzimanja hitnih medicinskih mjera radi zbrinjavanja oštećenog.

Zbog toga je oštećeni 29. decembra 2023. godine primljen u Urgentni centar KCS, gde je i pored adekvanih medicinskih mjera sutradan preminuo.

Oznake: Beograd