Vijesti 09.12.2022.

Pokrenuta istraga o vrijeđanju kadeta OS BiH srpske nacionalnosti

ČITANJE: 2 minute

Iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara potvrđeno je da su nadležni organi Oružanih snaga BiH, odmah po prijavi dvoje kandidata na obuci u kasarni u Pazariću u kod Sarajeva, pokrenuli proceduru radi provjere navoda o vrijeđanjima Srba na nacionalnoj osnove i rješavanja ovog slučaja, te da će eventualne dalje mjere biti preduzete na osnovu činjenica utvrđenih unutrašnjom istragom.

Procedura je pokrenuta u skladu sa Pravilnikom o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku u Oružanim snagama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, povodom navoda da je u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u kasarni “Zaim Imamović” u Pazariću bilo vrijeđanjima i maltertiranja na nacionalnoj osnovi Srba, kandidata na vojničkoj obuci.

Iz Ministarstva uvjeravaju da se “sve aktivnosti realizuju se u okviru komandovanja i kontrole, te u skladu sa propisanim procedurama”.

U saopštenju se ističe da će, na osnovu činjenica do kojih se dođe unutrašnjom istragom, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH preduzeti dalje mjere u skladu sa propisima i procedurama, o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata.

“Standardi ponašanja u Oružanim snagama BiH zahtijevaju od vojnih lica, kadeta i kandidata na obuci, da se ponašaju u skladu sa propisima definisanim u Zakonu o odbrani, Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, etičkom kodeksu ponašanja pripadnika Oružanih snaga i drugih važećih propisa, te su u obavezi da se primjenjuju na svim lokacijama Oružanih snaga BiH, pa tako i u Centru za osnovnu obuku u Pazariću”, napominju iz Ministarstva.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić izjavio je sinoć Srni da se ispituje slučaj maltretiranja i vrijeđanja pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti u kasarni “Zaim Imamović” u Pazariću kod Sarajeva i da očekuje da za sedam dana bude objelodanjeno šta se tu dešavalo.

RTRS je sinoć objavio da je iz više izvora potvrđeno da su pripadnici Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti ovoj kasarni izloženi maltretiranju i vrijeđanju na nacionalnoj osnovi.

U prilogu se tvrdi da je jedan od bošnjačkih oficira tjerao vojnike srpske nacionalnosti koji u Pazariću završavaju osnovnu obuku da kažu “da postoji samo BiH i ništa drugo”, “da je Ratko Mladić zločinac”, te da im je prijetio sudom. Poslije takvih prijetnji, pisanim putem su izjavili da se ne osjećaju bezbjedno u kasarni.

RTRS navodi da je isti oficir, kada je vojnike bošnjačke nacionalnosti vodio na vjerski obred u obližnju džamiju, tražio od njih da na njegov uzvik Tekbir, glasno odgovore Alahu ekber, što je naišlo na negodovanje i pojedinih Bošnjaka u Oružanim snagama.

(Srna)

Oznake: Kadet, OS BiH