Region 11.12.2022.

Pokret “Građani Rajha” oružje kupovao u Hrvatskoj

ČITANJE: 1 minuta

Ekstremnodesničarsku grupu okupljenu oko pokreta Građani Rajha istraga o švercu oružja povezala je s Hrvatskom.

Rajhsbirger, odnosno Građani Reicha, radikalni njemački desničarski pokret koji je nedavno dospio u fokus javnosti nakon što je njemačka policija uhapsila vođstvo pokreta zbog optužbi da su planirali izvesti državni udar te postaviti jednog od svojih vođa za njemačkoga cara, prije nekoliko je godina za svoje terorističke akcije nabavljao oružje u Hrvatskoj, piše Jutarnji list, prenosi Srpskainfo.

Jedan je od njegovih navodnih članova je i živio u Hrvatskoj, gdje se nastanio oženivši se Hrvaticom.

Akciju nabavljanja oružja, između ostaloga za Rajhsbirgere, spriječili su hrvatska policija i USKOK, a u zajedničkoj međunarodnoj akciji s njemačkom policijom uhapšene su desetne osoba, među kojima i hrvatski državljani, koji su osuđeni i na hrvatskim i njemačkim sudovima. Čak je i utvrđeno je da je dio oružja, koje je ta grupa nabavila, u Njemačkoj korišten za likvidacije političkih protivnika desničara.

U saradnji s njemačkom policijom pokrenuta je tajna istraga te su osumnjičenima snimani telefonski razgovori, iz kojih proizlazi da su dogovarali nabavku automatskih pušaka, snajpera, pištolja, kratkih mitraljeza, ručnih bombi, sačmarica.

U Hrvatskoj je uhapšeno ukupno 16 osoba, a na temelju USKOK-ove optužnice optuženi su da su Rajhu nabavljali oružje. U postupcima pred Županijskim sudom u Osijeku većina optuženika je osuđena temeljem nagodbi na uslovne i bezuslovne zatvorske kazne, prenosi Klix.

(Z.M)