Magazin 05.01.2019.

POKRETNA BIBILOTEKA Bibliobus vozi knjige do čitalaca širom grada

ČITANJE: 2 minute

Bibliobus, specijalizovano vozilo za prevoz knjiga po cijelom gradu, od februara će biti na usluzi Banjalučanima.

Ova pokretna biblioteka sa oko 6.000 naslova obilaziće udaljene krajeve Banjaluke, osnovne škole i knjige bukvalno dovoziti do čitalaca, a što je prava novina na našim prostorima.

Pored zanimljivih naslova, biblioteka na točkovima imaće i prostor za čitanje dnevne štampe, internet i dva računarska mjesta.

Bibliobus je inače donacija Osrednje knjižnice “Srečka Vilharja” iz Kopra- Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

– Na ovaj način pružamo mogućnost da knjiga dođe do čitalaca. Svečana predaja Bibliobusa biće 8. februra na Danima kulture u Sloveniji, nakon čega ćemo ovu uslugu predstaviti Banjalučanima.

Za naše podneblje to možda predstavlja novinu, ali zemljama u okruženju je ovakva usluga sasvim normalna i oni već uveliko koriste blagodeti bibliobusa. Bibliobus je vrlo atraktivan za učenike i nastojaćemo da u ponudi imamo potrebne lektire, s obirom da ćemo se fokusirati na posetu osnovnim školama u okolini Banjaluke – najavila je direktorka NUB RS Ljilja Petrović.

Bibliobus će nuditi i različite programske sadržaje, kao što je na primjer karavan sa piscima povodom značajnih datuma.

– U pripremama smo da čitaocima obezbijedimo mogućnost automatske pozajmice, tako da sistem pozajmljivanja knjiga bude identičan kao u centralnoj biblioteci, kao i da naslove mogu da rezervišu putem interneta. Građane ćemo blagovremeno obavijestiti i koja su to stanična mjesta gdje će se zaustavljati Bibliobus i koliko će se tu zadržavati- priča Petrovićeva.

Rekla je da je za početak okvirno dogovoreno 12 mjesta za stajališta.

– Bibliobetka u Kopru ima 87 staničnih mjesta i djeluje i 80 kilometara od centralne ustanove. I mi ćemo težiti da povećamo broj stajališta i posebno u prigradskim naseljima građanima olakšamo da dođu do kvalitetnih naslova- najavila je ona.

Mobilne biblioteke pravu popularnost dostigle su nakon Drugog svjetskog rata. Prvu bibliobusnu službu u bivšoj Jugoslaviji osnovala je 1969. godine Gradska knjižnica Rijeka. U BiH prvi bibliobus dobio je Unsko-sanski kanton 2013. godine.

Ideja stara tri decenije

– Imamo informacije da se još osamdesetih godina prošlog vijeka pričalo o potrebi nabavke bibliobusa u Banjaluci, a uslugu uvodimo 2019. godine- rekla je Ljilja Petrović. Ona je podsjetila i da se u Kopru bibliobus koristi već osam decenija.

(Srpskainfo)