POKRETNA BIBILOTEKA Bibliobus vozi knjige do čitalaca širom grada

Bibliobus, specijalizovano vozilo za prevoz knjiga po cijelom gradu, od februara će biti na usluzi Banjalučanima.

Ova pokretna biblioteka sa oko 6.000 naslova obilaziće udaljene krajeve Banjaluke, osnovne škole i knjige bukvalno dovoziti do čitalaca, a što je prava novina na našim prostorima.

Pored zanimljivih naslova, biblioteka na točkovima imaće i prostor za čitanje dnevne štampe, internet i dva računarska mjesta.

Bibliobus je inače donacija Osrednje knjižnice “Srečka Vilharja” iz Kopra- Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

– Na ovaj način pružamo mogućnost da knjiga dođe do čitalaca. Svečana predaja Bibliobusa biće 8. februra na Danima kulture u Sloveniji, nakon čega ćemo ovu uslugu predstaviti Banjalučanima.

Za naše podneblje to možda predstavlja novinu, ali zemljama u okruženju je ovakva usluga sasvim normalna i oni već uveliko koriste blagodeti bibliobusa. Bibliobus je vrlo atraktivan za učenike i nastojaćemo da u ponudi imamo potrebne lektire, s obirom da ćemo se fokusirati na posetu osnovnim školama u okolini Banjaluke – najavila je direktorka NUB RS Ljilja Petrović.

Bibliobus će nuditi i različite programske sadržaje, kao što je na primjer karavan sa piscima povodom značajnih datuma.

– U pripremama smo da čitaocima obezbijedimo mogućnost automatske pozajmice, tako da sistem pozajmljivanja knjiga bude identičan kao u centralnoj biblioteci, kao i da naslove mogu da rezervišu putem interneta. Građane ćemo blagovremeno obavijestiti i koja su to stanična mjesta gdje će se zaustavljati Bibliobus i koliko će se tu zadržavati- priča Petrovićeva.

Rekla je da je za početak okvirno dogovoreno 12 mjesta za stajališta.

– Bibliobetka u Kopru ima 87 staničnih mjesta i djeluje i 80 kilometara od centralne ustanove. I mi ćemo težiti da povećamo broj stajališta i posebno u prigradskim naseljima građanima olakšamo da dođu do kvalitetnih naslova- najavila je ona.

Mobilne biblioteke pravu popularnost dostigle su nakon Drugog svjetskog rata. Prvu bibliobusnu službu u bivšoj Jugoslaviji osnovala je 1969. godine Gradska knjižnica Rijeka. U BiH prvi bibliobus dobio je Unsko-sanski kanton 2013. godine.

Ideja stara tri decenije

– Imamo informacije da se još osamdesetih godina prošlog vijeka pričalo o potrebi nabavke bibliobusa u Banjaluci, a uslugu uvodimo 2019. godine- rekla je Ljilja Petrović. Ona je podsjetila i da se u Kopru bibliobus koristi već osam decenija.

(Srpskainfo)

ZBOG NEISTICANJA CIJENE USLUGE Dječja igraonica kažnjena sa 500 KM

Jednoj dječjoj igraonici u Banjaluci izdat je prekršajni nalog od 500 KM zbog neisticanja cijene usluge, rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove. Dodali su da je prekršajni nalog izdat tokom kontrole koja traje od početka marta na području grada, a koja se sprovodi na inicijativu Republičke uprave za inspekcijske poslove. Prema njihovim riječima, u

Servisne informacije za 20. mart

Servisne informacije za srijedu, 20. mart 2019. godine: Policijska uprava Evidentirana su tri krivična djela. Javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se 12 saobraćajnih nezgoda, jedna sa posljedicama, u kojoj je jedno lice lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 70 odraslih pacijenta, 17 djece i obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Banjalučanin povrijeđen u slijetanju opela sa puta kod Prijedorske petlje

Jedna osoba povrijeđena je u saobraćajnoj nezgodi koja se oko 21 sat dogodila u blizini Prijedorske petlje na putu od Banjaluke prema Laktašima. “Nezavisne” saznaju da je u ovom udesu povrijeđen vozač opela D.B. iz Banjaluke i on je prevezen na UKC. Stepen njegovih povreda još uvijek nije poznat. Kako nam je kratko potvrđeno u

Najbolji mađarski big bend orkestar svira u Banjaluci

Koncert “Budapest Jazz Orchestra” iz Mađarske biće održan 22. marta u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci s početkom u 20 časova. “Budapest Jazz Orchestra” jedan je od najpopularnijih big bendova u Mađarskoj. Godinama izvode sving muziku, koja je prepoznata na svjetskom nivou, kao i gotovo sve džez žanrove. Ovi svjetski priznati muzičari

PRVI ČOVJEK “PUTEVA RS”: Raskrsnica u Ramićima je problem Grada Banjaluke

Probleme na opasnoj raskrsnici u Ramićima, koja se nalazi na dijelu magistralnog puta Banjaluka – Prijedor, treba riješiti Grad Banjaluka, izričit je prvi čovjek preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić. Protekle subote je na toj lokaciji u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin, što je izazvalo ogorčenje mještana Dragočaja i Ramića, koji razmišljaju da u znak protesta