POKRETNA BIBILOTEKA Bibliobus vozi knjige do čitalaca širom grada

Bibliobus, specijalizovano vozilo za prevoz knjiga po cijelom gradu, od februara će biti na usluzi Banjalučanima.

Ova pokretna biblioteka sa oko 6.000 naslova obilaziće udaljene krajeve Banjaluke, osnovne škole i knjige bukvalno dovoziti do čitalaca, a što je prava novina na našim prostorima.

Pored zanimljivih naslova, biblioteka na točkovima imaće i prostor za čitanje dnevne štampe, internet i dva računarska mjesta.

Bibliobus je inače donacija Osrednje knjižnice “Srečka Vilharja” iz Kopra- Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

– Na ovaj način pružamo mogućnost da knjiga dođe do čitalaca. Svečana predaja Bibliobusa biće 8. februra na Danima kulture u Sloveniji, nakon čega ćemo ovu uslugu predstaviti Banjalučanima.

Za naše podneblje to možda predstavlja novinu, ali zemljama u okruženju je ovakva usluga sasvim normalna i oni već uveliko koriste blagodeti bibliobusa. Bibliobus je vrlo atraktivan za učenike i nastojaćemo da u ponudi imamo potrebne lektire, s obirom da ćemo se fokusirati na posetu osnovnim školama u okolini Banjaluke – najavila je direktorka NUB RS Ljilja Petrović.

Bibliobus će nuditi i različite programske sadržaje, kao što je na primjer karavan sa piscima povodom značajnih datuma.

– U pripremama smo da čitaocima obezbijedimo mogućnost automatske pozajmice, tako da sistem pozajmljivanja knjiga bude identičan kao u centralnoj biblioteci, kao i da naslove mogu da rezervišu putem interneta. Građane ćemo blagovremeno obavijestiti i koja su to stanična mjesta gdje će se zaustavljati Bibliobus i koliko će se tu zadržavati- priča Petrovićeva.

Rekla je da je za početak okvirno dogovoreno 12 mjesta za stajališta.

– Bibliobetka u Kopru ima 87 staničnih mjesta i djeluje i 80 kilometara od centralne ustanove. I mi ćemo težiti da povećamo broj stajališta i posebno u prigradskim naseljima građanima olakšamo da dođu do kvalitetnih naslova- najavila je ona.

Mobilne biblioteke pravu popularnost dostigle su nakon Drugog svjetskog rata. Prvu bibliobusnu službu u bivšoj Jugoslaviji osnovala je 1969. godine Gradska knjižnica Rijeka. U BiH prvi bibliobus dobio je Unsko-sanski kanton 2013. godine.

Ideja stara tri decenije

– Imamo informacije da se još osamdesetih godina prošlog vijeka pričalo o potrebi nabavke bibliobusa u Banjaluci, a uslugu uvodimo 2019. godine- rekla je Ljilja Petrović. Ona je podsjetila i da se u Kopru bibliobus koristi već osam decenija.

(Srpskainfo)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je