Politika 18.12.2022.

Pokušaj krađe kulturne i duhovne baštine Srba iz BiH – Čajničko jevanđelje

ČITANJE: 3 minute

Piše: Nebojša Lazić, teolog

Poslednjih mjeseci neprekidno traje kampanja u medijma, nevladinim organizacijam i intelektualnim krugovima Sarajeva oko navodnog otimanja kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Na meti preinačenja duhovne baštine Srpske Pravoslavne Crkve našlo se sada čuveno Čajničko jevanđelje. Šest vjekova Srpska Crkva čuva Čajničko jevanđelje da bi sada zlonamjerni pojedinci upravo u očuvanju istog vidjeli prijetnju po tobože njihovu novoprisvojenu kulturnu baštinu.
Jevanđelje je nastalo početkom XV vijeka na dvoru srpskog feudalca Pavla Radenovića. Ispisano na odabranom i posebno obrađenom pergamentu uz ukrašenost inicijalima i crtež izveden cinoberom. Jevanđelju je bila potrebana stručna restauracija u cilju daljeg očuvanja i kao takvo je upućeno na istu u Srbiju, pošto u BiH nije bilo moguće uraditi kompletnu konzervaciju spisa. Rukopis broji 167 listova i do sada je očuvan isključivo trudom i zalaganjem svog vlasnika Srpske Pravoslavne Crkve.

Pokušaj očuvanja srpskog kulturnog blaga je namjerno pogrešno interpretiran u Sarajevu kao otuđenje tobože istorijskog nasleđa „svih Bošnjaka i Bošnjakinja Bosne i Hercegovine po riječima Erme Ramić Кunić i Faruka Кapidžića. Maliciozno je čitava Sarajevska javnost počela odjednom svojatati srpsko srednjovekovno kulturno dobro. Optužuju naravno SPC da je nelegalno otela, potom iznijela iz države njihova „historijska djela“. Pokušaj stvaranja bosanskog identiteta nam je evidentan na ovom prijmeru svojatanja crkvenih i bogoslužbenih knjiga. Кomisija za očuvanje spomenika BiH je svojom odlukom bez presedana pokušala da izdvojiti Čajničko jevanđelje iz ukupnog nematerijalnog dobra Srba (Crkvena opština Čajniče uz čuveno jevanđelje takođe posjeduje i čudotvornu ikonu Bogorodice).

Sve je ovo urađeno sa jasnim ciljem da se kroz formu kršenja zakona o istorijskom nasleđu, ali i Dejtonskog sporazuma aneksa osam za čuvanje nacionalnih spomenika se stvori novi kulturni identitet bosanski. Mitropolit Dabrobosanski Hrizostom je sam najavio povlačenje SPC iz sporazuma zbog brutalnog pokušaja krađe nematerijalnog dobra srpskog naroda.

Rukopisna knjiga iz stare srpske države Bosne je još jedno svjedočanstvo o našem narodu i njegovoj državotvornosti na ovim prostorima. Pokušaj promjene identiteta Čajničkog jevanđelja jeste pokušaj promjene nacionalnog identiteta Srba u Bosni i Hercegovini.

Pokušaj otimanja crkvene imovine nije novina u regionu, od srpske duhovne i kulturne baštine pokušava se stvoriti neko nasleđe za potrebe novonastalih političkih težnji i formiranja nekih novih dobara. Кidisanje i pokušaj krađe našeg duhovnog identiteta jasno nam govori da i sami kao narod moramo biti samosvjensi težine opstanka ne samo u fizičkom nego i u kulturološkom smislu.

Naše istorijsko pravo je da opstanemo u svakom pogledu i za nove generacije sačuvamo kulturno istorijsko nasleđe koje nas definiše kao narod. Naše je da sačuvamo sve svoje svetinje, pošto su one očuvale nas kroz bogatu istoriju našeg naroda na kojoj nam očito mnogi zavide i mnogi je svojataju. Braneći svetinje branimo sebe.