Svijet 01.06.2021.

POKUŠAJ SAMOUBISTVA: Bjeloruski opozicionar se povrijedio ubodom olovke u vrat (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Beloruski aktivista Stepan Latipov pokušao je danas samoubistvo tokom sudskog ročišta u Minsku, u znak protesta zbog pretnji vlasti da će goniti njegovu porodicu.

Latipov je sebi naneo povredu u predelu vrata tokom sudskog saslušanja dok je sedeo u prostoru za optužene, saopštio je centar za ljudska prava Viasna u Belorusiji, prenosi nova.rs.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju kako Latipova stražari pokušavaju da izvuku iz ćelije, dok leži nepomičan.

On je kasnije hospitalizovan i uveden u indukovanu komu, saopštila je Visana.

Pre nego što se povredio, Latipov je potvrdio ocu da su tokom sudskog postupka istražitelji pretili otvaranjem krivičnih slučajeva protiv njegove rodbine i saradnika ako ne prizna krivicu.

Latipov je optužen za kršenje javnog reda, pružanje otpora policiji i druge radnje za koje je predviđena zatvorska kazna do 10 godina . U zatvoru se nalazi od septembra, kada je uhapšen tokom masovnih protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Proteste je pokrenula opozicija nakon što je Lukašenko osvojio šesti mandat na izborima u avgustu koje opozicija nije priznala uz tvrdnju da su namešteni.

(SB)