Vijesti 30.08.2016.

Pokušaj uvođenja reda na putevima u BIH: Kazna za pijane vozače do 1000 KM

ČITANJE: 3 minute

Vozače i pješake u BiH očekuju rigorozne kazne za saobraćajne prekršaje.

Izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je u proceduri usvajanja u Parlamentu BiH, za prekoračenje brzine predviđene su kazne od 400 do 1.000 KM. Novčanom kaznom u rasponu od 400 do 1.000 KM biće kažnjeni i vozači koji odbiju alkotestiranje ili imaju preko 1,5 promila alkohola u krvi. Poređenja radi maksimalna kazna za vožnju pod uticajem alkohola sada iznosi 400 KM.

– Kazne od 400 do 1.000 KM previđene su za vozače koji voze neispravan automobil, kao i one koji prevoze dijete mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu. Takođe je zabranjeno i kažnjivo prevoziti pijane osobe na prednjem sjedištu – navodi Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS.

Za korištenje mobilnog telefona tokom vožnje i nevezanje pojasa previđene su kazne od 100 do 300 KM. Sada se nevezanje pojasa kažnjava sa svega 30 KM. Izmjenama zakona uvodi se i zabrana korištenja mobilnih telefona i slušalica u oba uha za pješake koji se kreću putem ili prelaze ulicu.

– Za mlade vozače do dvije godine vozačkog staža vraća se zabrana vožnje od ponoći do pet časova ujutro, osim onih vozača koji imaju ugovor o radu. Takođe, mladom vozaču kojem budu izrečena četiri kaznena boda poništava se vozačka i mora ponovo da polaže vozački ispit – istakao je Radović.

Vozilima registrovanim u inostranstvu neće više moći da upravljaju vozači koji imaju stalno boravište u BIH.

– Do sada je bila praksa da se doveze auto iz strane zemlje gdje je plaćena putarina, a vozi se kod nas godinama – kaže Radović.

Mićo Miljević, saobraćajni inženjer kaže da za prekoračenje brzine nisu predviđene više kazne, ali je smanjena tolerancija za prekoračenje brzine. Ukinute su razlike između prekoračenja brzine u naselju i na otvorenoj cesti što će posebno pogoditi vozače koji vole da pritisnu papučicu gasa.

– Kazna od 100 do 300 KM predviđena je za vozače koji voze brzinom koja je za 20 do 30 kilometara na čas viša od dozvoljene. Do sada je ova mjera važila za vozače koji se u naselju kreću brzinom koja je za više od 30 kilometara na čas iznad dozvoljene, odnosno izvan naselja brzinom koja je za više od 50 kilometara na čas iznad dopuštene – objasnio je Miljević.

Kacige nisu obavezne

Na radost biciklista kacige neće biti obavezne.

– Nošenje kacige zavisiće od volje bicikliste. Mi smo tražili da bar djeca do 14 godina treba da nose kacigu ali to nije prihvaćeno – naveo je Radović.

Izmena zakona uvodi novi znak za naselje od kojeg počinje ograničenje brzine na 50 kilometara na čas.

Zabranjeno je posjedovanje uređaja za otkrivanje radara u vozilu.

(EuroBlic)