Magazin 01.02.2016.

Pokušajte ih i vi nadmudriti: Indijac kupio “Google.com” pa osvojio nagradu

ČITANJE: 1 minuta
sanmay-ved
Predstavnici kompanije “Google” otkrili su koliku su nagradu dali bivšem radniku, koji je prošle godine kompjuterskom greškom nakratko postao vlasnik “Google.com” domena.

Sanmay Ved je kupio “Google.com” domen preko Googleovog servisa u septembru 2015. godine, za nisku cijenu od 12 dolara.

Prvo je pomislio da je u pitanju greška, ali se iznenadio kada je uplata prošla i kada je dobio email koji potvrđuje da je on novi vlasnik domena ovog svjetski poznatog brenda.

Njegovo vlasništvo nad domenom je kratko trajalo, oko minutu, a u tom vremenskom periodu imao je čak i pristup unutrašnjim poslovima na sajtu. U Googleu su, međutim, ubrzo shvatili grešku i vratili njegov otkup.

Nakon incidenta, Google je kontaktirao Veda i ponudio mu novčanu nagradu u zamjenu za uočavanje ove nesvakidašnje i neobične bezbjednosne greške.

Ni Google ni Ved nikada do sada nisu željeli otkriti šta je bila nagrada.

Naime, Ved je dobio 6.006,13 dolara, a cifra ako žmirkate pomalo liči na riječ Google ispisanu na engleskom jeziku. Nakon što je Ved svoju nagradu poklonio dobrotvornoj organizaciji koja podržava obrazovanje u Indiji, Google je duplirao cifru i njegova konačna nagrada iznosi 12.012,26 dolara.

Google redovno finansijski nagrađuje kompjuterske stručnjake koji upozoravaju na greške u njegovim servisima. Thomas Boyarsky je bio “najplodniji” pronalazač grešaka, našavši oko 70 njih u protekloj godini. Jedna od ovih grešaka, ironično, pronađena je u mreži gdje korisnici mogu prijaviti bezbjedonosne propuste.

(Faktor.ba)