Politika 14.10.2015.

“Pokušavaju da od Srbije naprave koloniju Prištine”

ČITANJE: 3 minute
marko-djuric
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je tačno da se amandmanom za pregovaračku platformu za poglavlje 35 formalno ne traži priznanje nezavisnosti Kosova, ali i primjetio da “mi nismo naivni”.

Na konstataciju novinarke televizije B92 da je njemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman demantovao da Njemačka traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova kako bi se otvorila pregovaračka poglavlja, Đurić je odgovorio:

– Mi nismo naivni. zahvalni smo Ditmanu što je razjasnio. Tačno je da se de jure, odnosno formalno pravno ne traži priznanje Kosova, ali mi nismo naivni i ako vam neko traži, a u nacrtu paltforme se vidi da se traži ukidanje svih naših privremenih organa, prestanak finansiranja naših institucija – rekao je Đurić.

U prilog tome dodao je da se, između ostalog, traži i da srpska ministarstva podnose kvartalni izvještaj kosovskim vlastima.

– Da li možete da zamislite da Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova podnose kvartalni izvještaj ministarstvima u Prištini, kao da smo bezmalo mi kolonija Prištine, a ne oni naša pokrajina – upitao je Đurić.

Na sve to, dodao je, dolazi nacrt njemačkog amandmana u kojem se kaže da Srbija, poslije otvaranja poglavlja 35, 32, 23 i 24 ne može da otvori nijedno naredno poglavlje dok svi ovi, kako kaže, nemogući elementi sadržani u nacrtu platforme ne budu ispunjeni.

Tu možemo prije da govorimo o tome da poglavlja zaista mogu da budu otvorena, a onda da umjesto ubrzanih evropskih integracija, ako bi zaista ostalo tako do kraja, onda bi to ličilo na turski scenario o evropskim integracijama bez kraja, zato što tu postoje uslovi koje je nemoguće ispuniti – objasnio je Đurić.

Upitan da li može Srbija u procesu evropskih integracija bez podrške Njemačke i da li je ta zemlja i dalje prijatelj Srbije u tom procesu, Đurić je istakao da o tome što se našlo u nacrtu pregovaračkog poglavlja 35 nije razgovarano ni u jednom trenutku u okviru briselskog dijaloga.

– I zato smo sa ovim izašli u javnost, kako bismo imali čistu situaciju sa našim građanima. Nikada nismo razgovarali o tome da se ukidaju naše strukture na taj način, da se predaje jezero Gazivode, a pogotovo ne o tome da naša ministarstva postanu servisi nekakvih pokrajinskih službi – rekao je Đurić.

Dodao je da Srbija želi da ima najbolje odnose sa svim zemljama Evropske unije, ali i upozorio na dešavanja u vezi sa prijemom Kosova u članstvo UNESKO.

– Srbiji se iza leđa pokušava nametnuti članstvo Kosova u UNESKO. Ta tema je izvučena iz dijaloga. O tome nije razgovarano u dijalogu. A sa druge strane najvažnije obaveze, poput formiranja Zajednice srpskih opština, odlažu se u nedogled, to je diskreditacija dijaloga – zaključio je Đurić i zatražio podršku svih za “normalne pregovore i prave evropske integracije”.

(Agencije)