Vijesti 30.08.2015.

Pola svijeta ogradilo se strujom i žicom

ČITANJE: 3 minute
Zicana-ograda-izmedju-Srbije-i-Madjarske-Madjarska-Srbija-zica-6-620x350

Nemoć Brisela da riješi, bez presedana najtežu migrantsku krizu na tlu Starog kontinenta, pojedine zemlje Evropske unije pokušavaju da premoste – zidovima. Izgradnja barijera na granici nije ovdašnji “pelcer”, ali se uspješno primila. Mađarska podiže žičanu ogradu visoku četiri metra na granici sa Srbijom, uz obrazloženje da joj otud dolaze izbjeglice sa Bliskog istoka, Afrike i Azije. Turci su počeli izgradnju betonskog zida na granici sa Sirijom, a u 2018. godini, nići će stotine metara bodljikave žice na međama između Rusije i Estonije i između Rusije i Ukrajine.

Ankara je povećala bezbjednost duž svojih granica, da bi sprečila strane džihadiste da ulaze u Siriju, a militante u Tursku. Zida 45 kilometara dugu betonsku barijeru, a već se startovalo sa dionicom od 12 kilometara u blizini grada Rejhanli. Ovo mjesto u provinciji Hataj, glavna je tačka za krijumčarenje i prelazak ljudi iz Sirije u Tursku.

U Talinu planiraju da dignu zid sa bodljikavom žicom visok dva i po metra, u dužini od 108 kilometara. Pokrio bi dve trećine granice sa Rusijom. Vrednost posla premašuje 70 miliona evra. I ukrajinska vlada je pokrenula projekt izgradnje zida duž granice sa Rusijom koji, takođe, treba da bude izgrađen 2018. godine.

Kenija planira da se zidom odvoji od Somalije, da bi sprečila upade islamskih ekstremista El Šababa na svoju teritoriju. Iran se ograđuje od Pakistana, Indija je to već uradila, a sad iste planove ima i na granici sa Bangladešom. Brazil zidom želi da zaustavi švercere iz Paragvaja. Isti motiv naveo je Indiju da zida i na granici sa Bangladešom, pošto je njegova ograda ka Pakistanu opravdala očekivanja.

Izraelci su se odvojili od Palestinaca, rukovođeni političkim motivima. Identičan cilj, mada iz sasvim drugih, ekonomskih razloga, imale su SAD kad su se zidom odvojile od latinoameričke bede. Džordž Buš mlađi je odlučio 2005. godine da zaustavi talas migranata sa siromašnog juga, pa je podigao hiljadu kilometara dugu ogradu na trećini granice sa Meksikom. Pet godina i mnogo milijardi dolara kasnije, projekt je obustavljen, pošto se ispostavilo da će ograda, makar “podržana” termalnim kamerama i dronovima, pasti na ispitu zaustavljanja sirotinjskog stampeda koji ide “trbuhom za kruhom”.

Amerikanci su podizali zidove i po Bliskom istoku. Godine 2007. sagradili su ogradu i u iračkom gradu Adamija, u namjeri da razdvoje tamošnje šiite i sunite i prekinu talas nasilja.

Čvrsta granica između Kuvajta i Iraka, koju čine razne barijere, direktna je posljedica invazije Sadama Huseina na Kuvajt 1990. godine. Ukupna dužina ograde je 190 kilometara. I na granici Iraka sa Saudijskom Arabijom postoji zid dug čak 900 kilometara. Njegovu izgradnju je naredio saudijski kralj Abdulah da bi se zaštitio od terorista.

Bodljikava žica postavljena je i na granici između Gruzije i Južne Osetije. Gradnja je počela odmah poslije rata 2008. godine, ali je vidljiva od pre dvije godine.

Već 60 godina, jedan od “čuvenijih” zidova stoji između dvije Koreje. Demilitarizovana zona duga je 248, a široka četiri kilometra. Prelaz iz jedne u drugu Koreju sprečavaju ograde kroz koje je sprovedena struja. Dodatno ga “ojačavaju” minska polja i protivtenkovske barijere. Od 1974. godine zid dijeli i Kipar, na turski i grčki dio.

NA listi najpoznatijih zidova na svijetu je i onaj na Zapadnoj obali, koji je izgradio Izrael. Dug je oko 700 kilometara. S druge strane zida, ostalo je oko 23.000 Palestinaca.

Berlinski zid pao je prije četvrt veka, a u prestonici Severne Irske, Belfastu, još stoji 99 zidova. Prvi je izgrađen pre 40 godina, sa ciljem da spreči sukobe između katolika i protestanata.

(Novosti)