Vijesti 05.09.2016.

Polaganje vozačkih testova: Zaborave naučeno dok dođu na red

ČITANJE: 2 minute

Kandidati koji polažu vozački ispit u Banjaluci do početka oktobra nemaju termin za polaganje testova.

Problem sa terminima na području najvećeg grada Srpske je prisutan već duže vrijeme, a kandidati za vozače na provjeru znanja iz poznavanja saobraćajnih propisa čekaju i po mjesec dana. Nakon odslušane teoretske nastave, koja traje 28 časova, i kada imaju najbolje znanje budući vozači su prinuđeni da stalno budu u “pripravnosti” kako ne bi zaboravili šta su naučili.

– Kandidati završe obuku i nauče sve, a onda treba da čekaju da dođu na red za polaganje. Nervozni su jer bespotrebno gube vrijeme, a imaju obaveza i žuri im se – kaže Zdravko Ivić, vlasnik jedne od banjalučkih auto škola.

Organizovanje ispita u ispitnom centru Banjaluka pokriva i Mrkonjić grad, Prnjavor i Kotor Varoš. Predsjednik komisije pravi raspored testiranja, a mjesečna zarada ispitivača, kojih ima ukupno 11, iznosi oko 200 KM.

– U Zavodu za obrazovanje pri Ministarstvu prosvjete i kulture RS u čijoj je nadležnosti polaganje vozačkih ispita nisu našli za shodno da u skladu sa povećanim brojem kandidata povećaju i broj termina za polaganje, čime se kandidati dovode u neugodnu situaciju – upozoravaju u auto školama.

Ispitivači ne žele javno da komentarišu ovu situacija, ali sumnjaju da je glavni razlog nedostatak novca.

– Ako bi bilo više termina, onda bi mi morali da dobijamo više nego što dobijamo sada, pa Ministarstvo prosvjete, kojem ionako nedostaje novca za sve, očigledno ne želi da povećava svoje obaveze – kažu ispitivači.

U Zavodu nismo dobili zvaničan odgovor, ali nezvanično su potvrdili da je osnovni razlog što nema termina za polaganje testova to što im je ograničen budžet za komisije. Takođe se pozivaju na rok od 30 dana za polaganje ispita koji je propisan Pravilnikom.

Nikad gore stanje

Zdravko Ivić, vlasnik jedne od banjalučkih auto škola, ističe da je obuka za polaganje vozačkih ispita kod nas potpuno uništena, zbog nestručnosti i neažurnosti nadležnih.

– Više ne zna ko šta radi i kako. S druge strane, nikad lošije vozače nismo dobijali nakon položenih vozačkih ispita – ističe Ivić.

(EuroBlic)