“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije.

Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena za taj posao.

U Odjeljenju za komunalne poslove su potvrdili da je prije nekoliko dana poništen tender za izbor izvođača tih radova.

-Javna nabavka je morala biti poništena jer je bilo formalnih nedostataka u dostavljenoj ponudi –kazao je načelnik Odjeljenja Petar Bilčar i dodao da su morali ispoštovati zakonske procedure.

Kazao je da će odmah pokrenuti novu nabavku ali da će to prolongirati početak mjerenja aeroalergenog polena u gradu za najmanje mjesec dana. Na poništeni tender je stigla samo jedna ponuda i to od Poljoprivrednog instituta Republike Srpske vrijedna 20.000 KM.

БАЊАЛУКА, 9. ЈУЛА /СРНА/ – Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Komisija zadužena za ovaj tender je konstatovala da dostavljena ponuda nije prihvatljiva jer nije kompletna, jer kako su naveli ista ne sadrži jedan od dokumenata, koji je naveden u tenderskoj dokumentaciji kao sastavni dio ponude.

– Ponuđač nije dostavio potpisan i ovjeren opis usluge. Računskom kontrolom, koju je izvršio stručni član, utvrđeno je da postoji računska greška u dostavljenoj ponudi i da nakon ispravke iste ponuda iznosi 19.999,98 KM sa PDV-om, a ne kako je navedeno, 20.000 KM sa PDV-om – navedeno je u obrazloženju odluke o poništenju ovog tendera.

U Domu zdravlja Banjaluka su rekli da je broj pacijenata sa alergijskim reakcijama koji se njima obraća za pomoć uobičajen za ovo doba godine.

-Proljetne alergije predstavljaju probleme za veliki broj ljudi koji pate od ovih alergija. Najčešći simptomi su kihanje, kašljanje, curenje nosa, crvenilo očiju, umor i razdražljivost. Najbolji način da se ublaže simptomi alergija je izbjegavanje kontakta sa alergenima, zatim povećana higijena, često pranje posteljine, te tuširanje  i pranje kose, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći  – rekli su u Domu zdravlja.

Napomenuli su da vlaga ili pljesan nekada mogu pojačati simptome alergije ili alergijske astme, pa  preporučuju često zračenje i održavanje higijene prostorija.

-U slučaju akutne alergijske reakcije, pacijent bi trebao odmah da se javi ljekaru radi adekvatne terapije- naglasili su u Domu zdravlja.

Pauza od novembra 2018. godine

Grad je i prethodnih godina za ovaj posao angažovao Poljoprivredni institut RS. Lani su ove vrijednosti zadnji put izmjerene 2. novembra 2018. godine i ta pauza je trebala da traje do početka sljedeće vegetacione sezone, odnosno do sredine februara 2019. godine. Podaci na „Polenskom semaforu” prvi put su  objavljeni na sajtu Grada 2007. godine.

(Srpskainfo)

Koncert Nine Kraljić održan u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je održan koncert Nina Kraljić Kvintet. Publika je uživala u moćnom vokalu i autentičnoj interpretaciji ove muzičarke, kao i muziciranju odličnog benda koji je prisutne poveo na mistično muzičko putovanje vještim mješanjem različitih žanrova prilikom izvođenja numera sa Nininog albuma, ali i svima dobro poznatih sevdah pjesama. Nina je

Mirjana Medan poginula u požaru u Lazarevu

U stravičnom požaru koji je juče izbio u preduzeću “Švam” u banjalučkom naselju Lazarevo, život je izgubila Mirjana Medan (64), saznaje Srpskainfo.  Direktor ove firme Miroslav Brdar rekao je za Srpskainfo da je Mirjana bila veoma dobar i vrijedan radnik, koji je u ovom preduzeću radila zadnjih 10 godina na poslu šivača. Kada je u pitanju uzrok požara, Brdar

VIDOVIĆ: Cilj rebalansa budžeta Srpske su kapitalne investicije i rast penzija i plata

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je cilj donošenja rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu da iz viška ostvarenih prihoda bude omogućena realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća, među kojima su povećanja penzija i plata za pojedine budžetske korisnike. Ukupna budžetska

ČUBRILOVIĆ: Iz Narodne skupštine protjerati sukobe i uvrede

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će parlament Srpske raditi na izmjenama Poslovnika o radu kako bi dodatno bio unaprijeđen rad te institucije i iz Narodne skupštine protjerani sukobi i uvrede.  – Rasprave često idu u pogrešnom smjeru, nisu efikasne jer se svode na komentare upućene nekom drugom, a ne nude

DŽAKULA: Zbog neslaganja oko raspodjele prihoda dug FBiH prema RS 36,8 miliona KM

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je sinoć da ukupno neslaganje oko raspodjele prihoda od indirektinih poreza po prebijanju duga Federacije BiH (FBiH) prema Republici Srpskoj iznosi 6,8 miliona KM, na šta još treba dodati 30 miliona KM po osnovu presude tužbe Srpske prema UIO.  – Kada se to uzme na

Promocija kompakt diska „U vreme ono…“ Asima Sarvana i Arhimandrita Timoteja

U Vijećnici Banskog dvora 24. oktobra (četvrtak) u 19 časova održaće se promocija kompakt diska „U VREME ONO…“ Asima Sarvana i Arhimandrita Timoteja. Arhimandrit Timotej, iguman manastira Vaznesenje (Ovčar Banja) i Asim Sarvan snimili su muzički album pod nazivom „U VREME ONO …“ na kojem se nalazi deset kompozicija. U pjesmama je ono što autori