“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije.

Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena za taj posao.

U Odjeljenju za komunalne poslove su potvrdili da je prije nekoliko dana poništen tender za izbor izvođača tih radova.

-Javna nabavka je morala biti poništena jer je bilo formalnih nedostataka u dostavljenoj ponudi –kazao je načelnik Odjeljenja Petar Bilčar i dodao da su morali ispoštovati zakonske procedure.

Kazao je da će odmah pokrenuti novu nabavku ali da će to prolongirati početak mjerenja aeroalergenog polena u gradu za najmanje mjesec dana. Na poništeni tender je stigla samo jedna ponuda i to od Poljoprivrednog instituta Republike Srpske vrijedna 20.000 KM.

БАЊАЛУКА, 9. ЈУЛА /СРНА/ – Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Komisija zadužena za ovaj tender je konstatovala da dostavljena ponuda nije prihvatljiva jer nije kompletna, jer kako su naveli ista ne sadrži jedan od dokumenata, koji je naveden u tenderskoj dokumentaciji kao sastavni dio ponude.

– Ponuđač nije dostavio potpisan i ovjeren opis usluge. Računskom kontrolom, koju je izvršio stručni član, utvrđeno je da postoji računska greška u dostavljenoj ponudi i da nakon ispravke iste ponuda iznosi 19.999,98 KM sa PDV-om, a ne kako je navedeno, 20.000 KM sa PDV-om – navedeno je u obrazloženju odluke o poništenju ovog tendera.

U Domu zdravlja Banjaluka su rekli da je broj pacijenata sa alergijskim reakcijama koji se njima obraća za pomoć uobičajen za ovo doba godine.

-Proljetne alergije predstavljaju probleme za veliki broj ljudi koji pate od ovih alergija. Najčešći simptomi su kihanje, kašljanje, curenje nosa, crvenilo očiju, umor i razdražljivost. Najbolji način da se ublaže simptomi alergija je izbjegavanje kontakta sa alergenima, zatim povećana higijena, često pranje posteljine, te tuširanje  i pranje kose, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći  – rekli su u Domu zdravlja.

Napomenuli su da vlaga ili pljesan nekada mogu pojačati simptome alergije ili alergijske astme, pa  preporučuju često zračenje i održavanje higijene prostorija.

-U slučaju akutne alergijske reakcije, pacijent bi trebao odmah da se javi ljekaru radi adekvatne terapije- naglasili su u Domu zdravlja.

Pauza od novembra 2018. godine

Grad je i prethodnih godina za ovaj posao angažovao Poljoprivredni institut RS. Lani su ove vrijednosti zadnji put izmjerene 2. novembra 2018. godine i ta pauza je trebala da traje do početka sljedeće vegetacione sezone, odnosno do sredine februara 2019. godine. Podaci na „Polenskom semaforu” prvi put su  objavljeni na sajtu Grada 2007. godine.

(Srpskainfo)

UDRUŽENJE “HORECA”: Poslodavci u ugostiteljstvu apeluju na institucije da ih uključe u donošenje odluka

S obzirom na to da smo označeni kao najrizičnija mjesta za širenje zaraze, želimo da pokažemo maksimalnu ozbiljnost, odgovornost i predostrožnost u rješavanju ovog problema, koji se tiče cijelog društva. Apelujemo da se u narednom periodu podigne maksimalno nivo zaštite u ugostiteljstvu u epidemiološkom smislu, poruka je Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS “Horeca” upućena

ZIDINE KRIJU PRIČE: Kastel jedna od inspiracija za novu seriju “Hotel Balkan”

Tvorci telenovele „Hotel Balkan“, serijskog projekta Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“ koji se trenutno snima u filmskom studiju u Velikom Blaškom, inspiraciju su crpili i iz stare Banjaluke, njene istorije i lokaliteta koji su nadaleko poznati. Jedan od takvih je svakako i tvrđava Kastel – dio grada i istorijskog područja koje, baš kao i „Hotel

ZBOG BROJA ZARAŽENIH: Italija zabranila ulazak državljanima BiH i još 12 zemalja

Italija je danas zabranila ulazak državljanima 13 zemalja u kojima je preveliki broj zaraženih virusom korona. Na listi Ministarstva zdravlja nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, BiH, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika. Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da zabrana obuhvata svakog ko ostane ili putuje kroz navedene

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,

ŠAPIĆ: Srbi, ne dižite ruku jedni na druge

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić saopštio je danas da svako ima pravo na protest, ali da onaj ko ugrožava bezbjednost građana mora biti procesuiran i pozvao građane Srbije da ne dižu ruku jedni na druge “a naročito ne jer to nekome spolja odgovara”. Šapić je u objavi na Fejsbuku istakao da se strani državljani

ZVANIČNO: Potvrđena šampionska pozicija rukometaša Borca nakon prekida sezone

Konačno je donesena odluka o kraju aktuelne sezone u Premijer ligi BiH, koja je prekinuta pandemijom korona virusa. Banjalučki Borac M:tel potvrđen je kao novi šampion, a u evro-kupovima još će nastupati Gračanica i visočka Bosna, prenosi Glas Srpske. Što se tiče ispadanja, igraće se mini liga, u kojoj će nastupiti Goražde, Iskra, Krivaja i