“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije.

Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena za taj posao.

U Odjeljenju za komunalne poslove su potvrdili da je prije nekoliko dana poništen tender za izbor izvođača tih radova.

-Javna nabavka je morala biti poništena jer je bilo formalnih nedostataka u dostavljenoj ponudi –kazao je načelnik Odjeljenja Petar Bilčar i dodao da su morali ispoštovati zakonske procedure.

Kazao je da će odmah pokrenuti novu nabavku ali da će to prolongirati početak mjerenja aeroalergenog polena u gradu za najmanje mjesec dana. Na poništeni tender je stigla samo jedna ponuda i to od Poljoprivrednog instituta Republike Srpske vrijedna 20.000 KM.

БАЊАЛУКА, 9. ЈУЛА /СРНА/ – Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Komisija zadužena za ovaj tender je konstatovala da dostavljena ponuda nije prihvatljiva jer nije kompletna, jer kako su naveli ista ne sadrži jedan od dokumenata, koji je naveden u tenderskoj dokumentaciji kao sastavni dio ponude.

– Ponuđač nije dostavio potpisan i ovjeren opis usluge. Računskom kontrolom, koju je izvršio stručni član, utvrđeno je da postoji računska greška u dostavljenoj ponudi i da nakon ispravke iste ponuda iznosi 19.999,98 KM sa PDV-om, a ne kako je navedeno, 20.000 KM sa PDV-om – navedeno je u obrazloženju odluke o poništenju ovog tendera.

U Domu zdravlja Banjaluka su rekli da je broj pacijenata sa alergijskim reakcijama koji se njima obraća za pomoć uobičajen za ovo doba godine.

-Proljetne alergije predstavljaju probleme za veliki broj ljudi koji pate od ovih alergija. Najčešći simptomi su kihanje, kašljanje, curenje nosa, crvenilo očiju, umor i razdražljivost. Najbolji način da se ublaže simptomi alergija je izbjegavanje kontakta sa alergenima, zatim povećana higijena, često pranje posteljine, te tuširanje  i pranje kose, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći  – rekli su u Domu zdravlja.

Napomenuli su da vlaga ili pljesan nekada mogu pojačati simptome alergije ili alergijske astme, pa  preporučuju često zračenje i održavanje higijene prostorija.

-U slučaju akutne alergijske reakcije, pacijent bi trebao odmah da se javi ljekaru radi adekvatne terapije- naglasili su u Domu zdravlja.

Pauza od novembra 2018. godine

Grad je i prethodnih godina za ovaj posao angažovao Poljoprivredni institut RS. Lani su ove vrijednosti zadnji put izmjerene 2. novembra 2018. godine i ta pauza je trebala da traje do početka sljedeće vegetacione sezone, odnosno do sredine februara 2019. godine. Podaci na „Polenskom semaforu” prvi put su  objavljeni na sajtu Grada 2007. godine.

(Srpskainfo)

VIŠE POSLA ZA POŠTARE U sandučićima dnevno po stotinu pisama

U užem području grada Banjaluke postoji ukupno 17 poštanskih kovčežića, gdje građani mogu ubaciti svoje pošiljke, a ovaj način predaje pisama naročito je “oživio” u posljednje vrijeme. Poštanski kovčežići se nalaze na svakom objektu pošte, i takvih je 14, a ostala tri su raspoređena na lokacijama u Bulevaru cara Dušana, poslovnom centru Ekvator i Ulici

Predsjedništvo BiH u utorak o imenovanju Tegeltije

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH zakazao je vanrednu sjednicu Predsjedništva za utorak na kojoj će se raspravljati samo o jednoj tački dnevnog reda a to je imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Zorana Tegeltije. Ako Predsjedništvo BiH podrži Tegeltiju, njegovo imenovanje treba da potvrdi Parlament BiH. Komšić je zakazao sjednicu nakon što je Državna agencija za

Uskoro audicija za prvu trubu i saksofon policijskog orkestra

Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske raspisao je poziv za prijem novih članova, odnosno za prvu trubu i prvi saksofon. Prijave uz biografiju potrebno je poslati na mejl adresu [email protected] najkasnije do ponedjeljka, 2. septembra, saopšteno je iz MUP-a. Po prijemu prijave, kandidatima će biti poslat audicioni materijal, a audicija za prijem novih

Ogromna količina paradajza istovarena pored puta

Kada se krene prema Slatini, odmah iza Banjalučke pivare, neko je pored puta istovario veliku količinu paradajza. Nova divlja deponija govori najslikovitije o našem odnosu prema okolini. Čak i kada bi bio otkriven nesavjestan građanin, ili više njih – kako vole da kažu u policiji, ne vjerujemo da bi bio tako kažnjen da mu slične

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Damira Ostojića

Pripadnici MUP Kantona Sarajevo uhapsili su Miloša Obradova, na zahtjev MUP RS, a u vezi sa teškim ubistvom Damira Ostojića i teško ubistvo u pokušaju njegove supruge Sandre Jošić.  Pripadnici žandarmerije MUP RS preuzeće ovu osobu od MUP KS, odakle će biti sproveden Upravi za organizovani teški kriminalitet RS na kriminalističku obradu. Obradov je pušten