Vijesti 20.04.2019.

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

ČITANJE: 2 minute

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije.

Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena za taj posao.

U Odjeljenju za komunalne poslove su potvrdili da je prije nekoliko dana poništen tender za izbor izvođača tih radova.

-Javna nabavka je morala biti poništena jer je bilo formalnih nedostataka u dostavljenoj ponudi –kazao je načelnik Odjeljenja Petar Bilčar i dodao da su morali ispoštovati zakonske procedure.

Kazao je da će odmah pokrenuti novu nabavku ali da će to prolongirati početak mjerenja aeroalergenog polena u gradu za najmanje mjesec dana. Na poništeni tender je stigla samo jedna ponuda i to od Poljoprivrednog instituta Republike Srpske vrijedna 20.000 KM.

БАЊАЛУКА, 9. ЈУЛА /СРНА/ – Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Komisija zadužena za ovaj tender je konstatovala da dostavljena ponuda nije prihvatljiva jer nije kompletna, jer kako su naveli ista ne sadrži jedan od dokumenata, koji je naveden u tenderskoj dokumentaciji kao sastavni dio ponude.

– Ponuđač nije dostavio potpisan i ovjeren opis usluge. Računskom kontrolom, koju je izvršio stručni član, utvrđeno je da postoji računska greška u dostavljenoj ponudi i da nakon ispravke iste ponuda iznosi 19.999,98 KM sa PDV-om, a ne kako je navedeno, 20.000 KM sa PDV-om – navedeno je u obrazloženju odluke o poništenju ovog tendera.

U Domu zdravlja Banjaluka su rekli da je broj pacijenata sa alergijskim reakcijama koji se njima obraća za pomoć uobičajen za ovo doba godine.

-Proljetne alergije predstavljaju probleme za veliki broj ljudi koji pate od ovih alergija. Najčešći simptomi su kihanje, kašljanje, curenje nosa, crvenilo očiju, umor i razdražljivost. Najbolji način da se ublaže simptomi alergija je izbjegavanje kontakta sa alergenima, zatim povećana higijena, često pranje posteljine, te tuširanje  i pranje kose, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći  – rekli su u Domu zdravlja.

Napomenuli su da vlaga ili pljesan nekada mogu pojačati simptome alergije ili alergijske astme, pa  preporučuju često zračenje i održavanje higijene prostorija.

-U slučaju akutne alergijske reakcije, pacijent bi trebao odmah da se javi ljekaru radi adekvatne terapije- naglasili su u Domu zdravlja.

Pauza od novembra 2018. godine

Grad je i prethodnih godina za ovaj posao angažovao Poljoprivredni institut RS. Lani su ove vrijednosti zadnji put izmjerene 2. novembra 2018. godine i ta pauza je trebala da traje do početka sljedeće vegetacione sezone, odnosno do sredine februara 2019. godine. Podaci na „Polenskom semaforu” prvi put su  objavljeni na sajtu Grada 2007. godine.

(Srpskainfo)