Svijet 16.01.2023.

Policajac iz Londona priznao krivicu za 49 seksualnih prestupa protiv 14 žena

ČITANJE: 2 minute

Pripadnik londonske policije David Carrick koristeći svoj utjecaj kako bi namamio i zastrašio svoje žrtve, priznao je krivicu za ukupno 49 seksualnih prijestupa protiv 14 žena.

Londonska policija je odmah uputila izvinjenje žrtvama, nakon što su otkrili da se za devet krivičnih djela sprovodi istraga, uključujući i silovanja u razdoblju između 2000. i 2021. godine. Većina krivičnih djela se dogodila u Herfordshieru gdje je i živio.

Policija i tužitelji kažu da je koristio svoj položaj kako bi namamio žene, zatim ih terorizirao da šute o njegovim seksualnim napadima i njihovom ponižavanju.

Opseg krivičnih dijela koje je Carrick počinio u razdoblju od 17 godina, čini ga jednim od najgorih seksualnih prijestupnika u modernoj kriminalnoj historiji.

Izjasnio se krivim za svoje zločine u ponedjeljak na sudu u Southwarku. Prilikom napada na ženu u septembru 2020. godine Carrick je pokazao svoju policijsku značku kako bi se žena osjećala sigurno, hvalio se da čuva premijera i rekao da mu je radni nadimak “kopile Dave”.

Ostale žrtve za koje je priznao da ih je napao upozorene su da im se neće vjerovati ako progovore o tome da ih je silovao i seksualno napastvovao jer je on policajac. Policija i tužitelji kažu da je Carrick nastojao dominirati i poniziti svoje žrtve, pretvarajući sićušni ormarić u prizemlju u mračni prostor u kojem su neke bile prisiljene ostati gole i skučene satima.

Verbalno je zlostavljao žene, nazivajući jednu svojom “robinjom” i koristio seksualno nasilje kako bi ih ponizio, uključujući mokrenje po nekima od žena.

Iz policije su kazali kako su trebali prepoznati prijetnju koju je Carrick predstavljao ženama tokom svog vremena u policiji od 2001. godine, kada je prvi put prošao proceduru provjere policije. Godine 2009. dobio je pištolj, a uprkos pritužbama protiv njega ponovno je prošao provjeru 2017. godine.

“Riječ je o čovjeku koji je nemilosrdno degradirao, omalovažavao i seksualno zlostavljao i silovao žene. Kako je vrijeme prolazilo, ozbiljnost njegovog prijestupa se pojačavala jer se ohrabrio, misleći da će se izvući s tim. Razmjer poniženja kojem je Carrick podvrgao svoje žrtve drugačiji je od bilo čega s čime sam se susrela u 34 godine rada u državnom tužiteljstvu”, kazala je Jaswant Narwal, glavna tužiteljica državnog tužiteljstva Velike Britanije, prenosi Klix.

(SB)