Vijesti 03.01.2016.

Policija kao privatno obezbjeđenje

ČITANJE: 6 minuta
policija rs
Ukoliko vam je potrebno obezbjeđenje, a nemate povjerenja u tjelohranitelje ili privatne bezbjednosne agencije, dobro rješenje moglo bi biti iznajmljivanje policije. Takvu uslugu građanima i pravnim licima nude gotovo sve policijske agencije u BiH i regionu, od kojih, pod određenim uslovima, možete da iznajmite policajce da vam odrađuju poslove koji idu uz njihovu dužnost.

Cijene iznajmljivanja policijskih službenika i opreme, ali i kompletna ponuda usluga kojom raspolažu policije u regionu, uređene su određenim pravilnicima, rješenjima ili uredbama. U većini bivših jugoslovenskih republika takve uredbe donosi ministar unutrašnjih poslova, izuzev Srbije, gdje takav akt potpisuje predsjednik Vlade. Prema važećim pravilnicima, policijskog službenika MUP-a Republike Srpske moguće je angažovati za iznos od 10 maraka po satu. Slične cijene su i u Federaciji BiH, a izuzetak su policajci na nivou BiH, odnosno službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koje nije moguće unajmiti ni pod kojim uslovima.

– SIPA uopšte ne iznajmljuje policijske službenike, ni opremu, niti imamo podzakonski akt kojim je regulisan cjenovnik za obavljanje poslova van nadležnosti agencije – kaže portparolka SIPA Kristina Jozić, navodeći da se službenici te agencije ne mogu angažovati čak ni za obezbjeđivanje kulturnih ili sportskih manifestacija, pratnju transporta novca ili opasnih materija, što je u nadležnosti entitetskih i kantonalnih MUP-ova.

U BiH je najskuplji MUP Kantona Sarajevo, čiji policajci koštaju 14 maraka po satu. Zvuči nevjerovatno, ali sarajevski policajci su najskuplji u čitavom regionu. Za angažovanje hrvatskog policajca potrebno je izdvojiti 52 kune na sat (13,31 KM), iznajmljivanje crnogorskog policajca košta pet evra na sat (9,78 KM), dok su najjeftiniji policajci iz Srbije, čija cijena iznosi tričavih 440 dinara po satu (7,08 maraka).

Fleksibilni Crnogorci

Sami pravilnici o pružanju usluga policijskih službenika različiti su od zemlje do zemlje, dok u BiH nema podudarnosti među kantonima ili entitetima. Za komercijalne potrebe najfleksibilnija je crnogorska policija, čije je pripadnike moguće unajmiti za snimanje filmova ili muzičkih spotova. Crnogorci nude i iznajmljivanje policijske opreme, poput uniformi, lisica, palica ili štitova, po cijeni od 225 evra. To praktično znači da je, recimo filmadžijama, skuplje da iznajme policijsku opremu i uniforme nego “cijelog” policajca, čiji bi dan koštao 120 evra.

Prema uslugama koje nudi, policija Srpske je najoskudnija ili, bolje reći, najzatvorenija. Ova agencija ne dozvoljava iznajmljivanje uniforme, niti opreme koju policajci koriste u svom radu. Komercijalne usluge, kao u Crnoj Gori, ne mogu se naći u cjenovniku MUP-a RS. Ponuda je usko vezana za posao obezbjeđenja, kao što je pratnja vrijednosnih pošiljki, i to po cijeni od 150 KM do 10 kilometara udaljenosti. Za duže relacije obračunava se i cijena goriva, broj pređenih kilometara, broj policajaca i vozila, a po potrebi i iznos dnevnice prema važećoj odluci Vlade RS. Ipak, policajce možete unajmiti za obezbjeđenje sportskih ili kulturnih manifestacija, razne rekonstrukcije i slično. Obuka rukovanja vatrenim oružjem plaća se 200 KM, dok “čuvanje” vozila u policijskom depou košta 10 KM dnevno.

U BiH je nešto otvoreniji MUP Kantona Sarajevo, koji svoje specijalce unajmljuje za 16 KM po satu. Vodiči službenih pasa koštaju 30 KM na sat, a službenici za kontradiverzioni pregled 38 KM na sat bez rada s eksplozivnim sredstvima, a ukoliko su ona uključena, cijena skače na 55 KM na sat. Korišćenje službenog vozila iznosi 26 maraka na sat, motocikla 25 KM na sat, a vodeni top i druga specijalna vozila plaćaju se po cijeni od 64 KM na sat.

U ponudi i tereni

Kada je u pitanju policijska oprema, najizdašniju ponudu usluga u regionu ima MUP Srbije, a slijedi ga hrvatska policija. Utisak je da policijske agencije iz BiH za njima kaskaju cijelu deceniju, kako po “igračkama” koje im stoje na raspolaganju, tako i po komercijalnim potencijalima. Tako, recimo, srpska policija na iznajmljivanje nudi bioskopsku salu za 61,14 KM po satu. U ponudi je i fudbalski teren po cijeni od 233,30 KM na sat ukoliko služi za odigravanje prvenstvene utakmice. Jedan sat treninga na istom terenu košta 135,76 KM, a ukoliko se koristi za neku manifestaciju, potrebno je izdvojiti 2.059,43 KM dnevno. U ponudi su košarkaški i odbojkaški tereni, fiskulturne i konferencijske sale sa računarskom opremom, noćenja u nastavnim centrima, streljane, kao i korišćenje Filmskog strelišta i Taktičke kuće.

Srpska policija u ponudi ima tri helikoptera sa posadom, i to “gazelu”, “AB-212” i “Bell 206”, za koje je potrebno izdvojiti od 1.866,36 do 2.831,72 marke na sat. Svaki od njih može da se koristi za nošenje tereta, snimanje iz vazduha, izbacivanje veterinarskih vakcina, obuku letačkog osoblja, kao i obične prelete i prevoženje. Hrvati nude dva helikoptera, “Bell 206” i “Bell 212”, čija cijena po satu, u zavisnosti od namjene, iznosi od 793,72 marke do 5.120,80 KM. I hrvatska i srpska policija nude podvodne radove, ronjenje, speleoronjenje, kao i obuku za te namjene.

Izrada profila

Inače, policija u Srbiji u svojoj ponudi ima i poligrafsko testiranje po cijeni od 241,34 KM po ispitaniku. Nudi se i izrada psihološkog profila pojedinca, i to na osnovu dostavljenog video i audio materijala za iznos od 563,13 KM, a dvostruko više košta izrada profila nepoznatog izvršioca krivičnog djela. Za 16,09 KM po satu može da se naruči identifikacija lica i objekata sa foto i video materijala. Takođe, srpska policija obučava za izradu crteža osumnjičenih za iznos od 296 KM. Hrvatska policija redovno izdaje oglasnik “Mir, ugled i povjerenje” u kojem je, kao u svim novinskim kućama, moguće zakupiti i oglasne stranice.

Na raspolaganju su i razna vještačenja, forenzičke analize, izuzimanje i analiziranje DNK tragova, te utvrđivanje očinstva, za koje se u Srbiji plaća 402,23 KM, a u Hrvatskoj 512 KM. Gumene čamce MUP Srbije nudi po cijeni od 16.09 KM na sat, a motorizovane za 321,79 KM po satu, uz dodatno plaćanje svakog člana posade. Hrvatska na iznajmljivanje nudi tri vrste broda, po cijeni od 307,35 KM na sat do 768,12 maraka na sat. Plaća se i posada broda, i to 11 KM na sat po mornaru, dok se upravljač i kapetan plaćaju 18,43 KM na sat, odnosno 19,20 KM na sat. U BiH nijedna od ovih usluga ne postoji u ponudama policijskih agencija, dok je u Crnoj Gori nedavno zabranjeno iznajmljivanje policijskih helikoptera i brodova.

Konji skuplji od policajaca!

Uredbom MUP-a Srbije fizičkim i pravnim licima omogućeno je iznajmljivanje službenih životinja. Cijena korišćenja službenog konja iznosi 48,27 KM po danu, dok je cijena službenog psa 40,22 KM. Te cifre nedavno su dospjele u žižu srpske javnosti nakon što je Upravni odbor Policijskog sindikata Srbije pozvao sve radnike na štrajk glađu radi zaštite radnika od stalnog snimanja, otpuštanja “za sve i svašta”, nepostojanja zaštite, a tražili su i da policajci budu “osigurani bolje nego životinje u MUP-u”.

(PressRS)