Vijesti 23.11.2017.

Policija nemoćna pred pedofilom: Zakon spriječava nadležne da djeluju u slučaju bezbjednosti učenika

ČITANJE: 3 minute

Policija će na apel direktora i roditelja češće obilaziti školu pored koje se doselio pedofil, ali je to sve što mogu uraditi, jer im zakon ne dozvoljava ništa drugo, nezvanično saznaje „EuroBlic“.

Vijest da se muškarac D. A. (30) osuđivan za pedofiliju doselio u kuću udaljenu dva metra od OŠ „Branko Ćopić“ u naselju Borik, uznemirila je javnost, a najviše zabrinula roditelje.

Posebno ih brine što nema nikakvih naznaka da će ovaj muškarac biti udaljen od škole, jer po zakonu osuđivani pedofil ima pravo da živi u kući sa pogledom na školsko igralište.

U policiji kažu da su upoznati sa ovim slučajem, ali da ne postoji zakonsko uporišta za njihovo djelovanje, jer je muškarac već odslužio kaznu.

– Obavešteni smo o ovom slučaju. U našem djelovanju se podrazumijeva obilazak svih škola, pa tako ćemo i ovu redovno obilaziti – navode kratko u Policijskoj upravi Banjaluka.

Međutim, kako nezvanično saznajemo policajci u uniformi, ali i u civilu, ipak će češće obilaziti ovu školu dok traje nastava, kako bi sprečili bilo kakav incident i zaštitili mališane.

Tu informaciju je donekle potvrdila i direktorka OŠ „Branko Ćopić“, Branislava Pejašinović, koja za „EuroBlic“ rekla da je juče u razgovoru sa policijom dogovorila da će bezbednost dece biti na prvom mjesto, ali nije precizirala kako tačno.

Sve ovo malo je umirilo, ali i razljutilo roditelje, koji se pitaju kakve to zakone imamo i zašto je osuđivani muškara još uvek među djecom.

– Njegov prozor gleda ravno na dječje igralište, ne može mi niko reći da je to slučajno, a nakon svega toga oni mu ne mogu ništa. Užasava me pomisao da je moje dijete u njegovoj blizini- ispričala je zabrinuta majka, koja je došla po ćerku posle nastave.

Dok je naša ekipa bila ispred škole, nekoliko roditelja došlo je po djecu, koji kažu da ih više ne puštaju same dok je on tu, a nekoliko puta školu je obišla i policijska patrola.

– Živimo tu blizu, uvek je išla sama, ali nema šanse da je sada pustim samu, pogotovo iz druge smene, kada je vani uveliko mrak. Razočarana sam zakonom, policijom i državom kojoj bezbjednost djece nije na prvom mestu – dodaje ova majka.

Podsjećamo da je muškarac D. A. pre dve godine presretao učenice od osam do deste godina, zlostavljao ih i pokazivao im pornografske fotografije na mobilnom telegfonu.

Krio se u blizni škola, a kad primjeti devojčice bez roditelja, prilazio bi im i govorio da poznaje njihove roditelje, a zbog svega ovog bio je i osuđen.

Sudeći po prošlosti ovog muškarca, briga roditelja je opravdana, a gotovo da niko ni ne pomišlja da je iznajmljivanje kuće dva metra od škole bila puka slučajnost.

Potreban registar pedofila

Uskoro bi na dnevni red u Narodnu skupštinu RS trebala i radna verzija nacrta Registra pedofila.

Registar ovakvih osuđenika u RS biće poluzatvorenog tipa, a pristup će imati sve ustanove, organizacije i udruženja koja rade sa djecom.

Stručnjaci smatraju da bi registar pomogao u borbi protiv ovakvih problema, jer bi ubuduće bilo obavezno provjeravanje u ovom registru, svake osobe koja namjerava raditi sa djecom.

(EuroBlic)