Vijesti 30.12.2016.

Policija pojačala kontrole na putevima

ČITANJE: 1 minuta

Zbog nadolazećih praznika, povećanog broja vozila na cestama i loših vremenskih uslova za vožnju, na bh. putevima pojačane su policijske kontrole, a te mjere nastaviće se i narednih dana.

“Pripadnici MUP-a RS već provode pojačane mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi stanje bezbjednosti u saobraćaju bilo unaprijeđeno”, rekla je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS.

Ona kaže da je poseban akcenat na kontroli prisustva alkohola u organizmu i brzini kretanja vozila, kao najčešćim uzročnicima saobraćajnih nezgoda, te posjedovanju zakonom propisane zimske opreme. Dodaje da je u saobraćajnim udesima za jedanaest mjeseci ove godine smrtno stradalo 118 osoba, što je manje za 14,5 odsto ili za 20 lica u odnosu na isti period prošle godine.

Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, kaže da će narednih dana biti pojačane policijske aktivnosti na saobraćajnicama.

“U Sarajevu će na Trgu BiH biti upriličen doček Nove godine na otvorenom i apelujemo na sve učesnike koji će konzumirati alkohol da nakon toga ne upravljaju vozilom”, rekao je Nefić.

Dodaje da je ovaj period poznat po gustim maglama i da zato treba vožnju prilagoditi uslovima vožnje. I u Tuzlanskom kantonu policijski službenici od 20. decembra provode pojačane aktivnosti na saobraćajnicama.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da pojačane policijske kontrole na putevima doprinose smanjenju broja saobraćajnih nesreća.

(nezavisne.com)