Svijet 11.12.2022.

Policija pronašla 70 migranata, neki odmah prebačeni u bolnicu zbog iscrpljenosti

ČITANJE: 1 minuta

Bugarska policija uhapsila je jutros 70 ilegalnih migranata, koji su bili u autobusu na parkingu na auto-putu u blizini grada Slivena i neke od njih prevezla u bolnicu zbog iscrpljenosti.

Četrnaest muškaraca, koji nisu imali dokumenta i koji su rekli da su porijeklom iz Avganistana, prebačeno je u bolnicu, a trojica će ostati pod medicinskim nadzorom dok se ne oporave, saopštila je policija.

Privedena su i dvojica državljana Rumunije, od kojih je jedan vozač autobusa, protiv kojih je tužilaštvo pokrenulo sudski postupak.

Bugarska se nalazi na ruti koju koriste migranti sa Bliskog istoka i Avganistana za ulazak u EU. Većina ne planira da ostane u najsiromašnijoj državi članici bloka, već želi da pređe u bogatije zemlje zapadne Evrope, koristeći razrađene mreže krijumčara, prenosi Srpskainfo.

Bugarska je pojačala kontrole na svojoj južnoj granici sa Turskom, kao i širom zemlje kako bi suzbila sve veći priliv migranata i dokazala da je sposobna da pravilno čuva spoljnu granicu EU.

Austrija i Holandija su 8. decembra blokirale Sofiju da uđe u šengensku zonu zbog zabrinutosti za bezbjednost i vladavinu prava. Bugarska se nada ulasku u zonu Šengena naredne godine.

(Z.M)

Oznake: Bugarska, migranti